Trelleborgen syns i Historien om Sverige

Publicerad:

I början av november startade SVT:s stora historiesatsning. I en av programserierna som just nu sänds på SVT Play, Sveriges musikhistoria, finns Trelleborgen med.

En del av materialet i Sveriges musikhistoria är filmat i Trelleborg.

Fotograf: SVT

Parallellt med att SVT sänder Historien om Sverige sänds Sveriges musikhistoria på SVT play. En del av scenerna till serien filmades på Trelleborgen i våras.

Visar upp musikalisk historia

I två av avsnitten bjuds tittarna in i Trelleborgens återskapade långhus på vikingagården och i medeltidshuset vid Bryggaregatan.

– Det är jätteroligt att det som filmades hos oss kom med i programmet. Vi visar gärna upp den musikaliska historien tillsammans med de otroligt skickliga musiker som är med i programmet, säger Linda Olofsson, intendent och borgfru på Trelleborgen.

Långhuset är med i avsnitt 3, som publicerades den 19 november, och medeltidshuset syns i avsnitt 4 som publiceras den 26 november.

Besök borgen

Vill du själv besöka Trelleborgens stämningsfulla långhus? Varmt välkommen till Trelleborgens ljusfest den 10 december. Då blir det bland annat julmys i Vikingamuseet, sagor i långhuset och en sprakande eldshow.

I Trelleborgs museers kalendarium finns information om ljusfesten.

Du kan även vara med på en guidad visning av utställningen Borgen vid havet den 28 november. Trelleborgens arkeologer nyanserar bilden utifrån kunskap om platsen och du får veta mer om det vikingatida Trelleborg i en tid då kungamakt och kristendom växte sig starkare och där historien om Sverige även är historien om Danmark.

Information om visningen i Trelleborgs museers kalendarium.