Trelleborg tappar flera placeringar i ranking av företagsklimat

Publicerad:

Från plats 140 till plats 184 blir resultatet för Trelleborgs kommun när Svenskt näringsliv presenterar resultatet i årets ranking av företagsklimat.

– Självklart känns det tråkigt i stunden att Trelleborg tappar i rankingen, men jag blir också än mer motiverad att tillsammans med kommunorganisationen vända den här skutan. Vi både vill och kan bättre än så här och det ska vi också visa det lokala näringslivet. Förändring tar tid och därför är jag glad för att vi redan har tagit viktiga strategiska beslut så som att ge näringslivsfrågorna en större dignitet genom att flytta ägarskapet till kommunstyrelsen och där inrätta ett näringslivsutskott. Näringslivet har skickat en tydlig signal som jag personligen tar till mig och som kommer att resultera i handlingskraft både från min sida och den kommunala organisationen, säger Erik Lundström, näringslivspolitiskt kommunalråd i Trelleborgs kommun.

Rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning som genomfördes bland företagen under första kvartalet 2023, och ytterligare en tredjedel på statistik från SCB och UC. I enkäten får företagare runt om landet betygsätta olika områden som påverkar företagsklimatet i den kommun de är verksamma i. Trelleborgs företagare lyfter bland annat service, bemötande och attityd från kommunens tjänstepersoner och politiker som ett område de vill se förbättringar inom.

– Vi har agerat på vårens resultat genom att intensifiera vårt arbete för att öka medvetenheten kring näringslivsfrågor i kommunen. Vi har även startat en kommunal serviceutbildning för alla tjänstepersoner för att säkerställa de kunskaper och färdigheter som krävs för att bidra till ett bättre företagsklimat, säger Zouhair Arabi-Eter, chef för näringslivsavdelningen i Trelleborgs kommun.

Ett nyligen instiftat näringslivsutskott samt en ny organisation för näringslivsarbetet ska säkerställa ett systematiskt och långsiktigt arbete för och med näringslivet. Genom näringslivsstrategin och dess handlingsplan involveras alla delar i kommunen med företagskontakter i arbetet. Det finns även ett samarbete kring näringslivsfrågor på det regionala planet. Trelleborgs kommun är aktiva i Malmö-Lundregionens gemensamma näringslivsarbete där man lagt grunden för gemensamt ökad tillväxt och med visionen om Sveriges bästa näringslivsklimat.

– Vi arbetar hårt för att vända detta resultat och göra Trelleborg till en ännu mer attraktiv plats för företagande och investeringar. Men företagsklimat handlar inte bara om siffror och rankingar, utan om att skapa en miljö där företag trivs och kan växa. Vi kommer att fortsätta arbeta tillsammans med näringslivet och andra intressenter för att adressera dessa utmaningar och stärka vårt näringslivsklimat – både lokalt och regionalt, säger Zouhair Arabi-Eter.

Ta del av rapporten hos Svenskt näringsliv