Trelleborg klättrar 50 platser i ranking av företagsklimat

Publicerad:

Trelleborgs kommun klättrar rejält i Svenskt näringslivs årliga ranking av företagsklimat. Kommunen hamnar på plats 140, vilket är 50 placeringar bättre än i fjor.

Rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning bland företagen och ytterligare en tredjedel på statistik från SCB och UC. I enkäten får företagare runt om landet prioritera områden de vill se förbättringar inom.

Trelleborgs kommuns klättring beror bland annat på att företagarna som svarat på enkäten upplever att upphandlingsarbetet förbättrats. Inom detta område hamnar kommunen på plats 77, vilket innebär en förbättring med 131 platser jämfört med fjorårets ranking.

Ny positiv trend

Under åren 2018-2020 förbättrade Trelleborgs kommun sin placering i rankingen. Nu hoppas man att årets klättring är starten på en ny positiv trend.

– Förutsättningarna för den som vill driva företag i Trelleborg blir allt bättre. Men vi är samtidigt väl medvetna om att vi ständigt behöver utveckla vår service och dialogen med företagen, säger Zouhair Arabi Eter, chef för näringslivsavdelningen.

Just bemötande och service är ett annat område som företagarna gett högre betyg i år. Här klättrar kommunen 85 platser, från 211 i fjor till 126 i år.

Satsningar fortsätter

I somras antog kommunfullmäktige en ny näringslivsstrategi om sträcker sig till 2030. Till strategin ska en handlingsplan kopplas, med konkreta aktiviteter, mätvärden och nyckeltal.

Parallellt med detta fortsätter kommunen den satsning på kommunal service och trygghet som inleddes efter Svenskt näringslivs ranking 2021. Det handlar dels om utbildning i service och bemötande, dels om arbetsinsatser för ökad säkerhet och minskad brottslighet inom ramen för projektet Tryggare Trelleborg.

– Det är väldigt glädjande att se att de åtgärder som vi beslutat om har haft effekt och att företagarna i Trelleborg nu bedömer företagsklimatet som betydligt bättre. Nu gäller det att fortsätta de insatser som redan påbörjats och hela tiden fortsätta sträva efter att bli bättre, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande.

Ta del av rankingen via fortagsklimat.se.