Trelleborg får cykelgata i centrum

Publicerad:

Sträckan mellan Västergatan/Gamla torget och Nygatan blir Trelleborgs första cykelgata. Måndag 8 april genomförs omregleringen som ger cyklister företräde på gatsträckorna.

På måndag 8 april regleras sträckan mellan Västergatan/Gamla torget och Nygatan om och blir Trelleborgs första cykelgata. Trafikregleringen innebär att cyklister får företräde mot annan trafik.

Från och med 8 april gäller nya regler för den som framför fordon från Västergatan/Gamla torget, Algatan och Flockergatan fram till Nygatan. Högsta tillåtna hastighet på sträckan blir 30 kilometer i timmen och cyklar ges företräde mot andra trafikslag.

Hastigheten måste anpassas

Trafikregleringen innebär att samtliga motordrivna fordon får väjningsplikt och är skyldiga att anpassa hastigheten till cyklister på sträckan. Fordon får endast parkeras på särskilt anordnade, markerade platser.

– Biltrafik kommer att få förekomma även efter att sträckan blivit cykelgata, men det kommer att bli ännu tydligare att motordrivna fordon måste anpassa sig och underordna sig cykeltrafiken, säger kommunens trafikingenjör Johan Hansson.

Skyltar informerar om regleringen

Under tiden då omregleringen sker kommer tillfälliga informationsskyltar som sammanfattar vad som gäller placeras på de aktuella gatorna.

– Trelleborgs kommun vill lyfta fram användandet av cykel som transportmedel, inte minst i de centrala delarna av staden. Målet med cykelgatorna är att de ska främja cykling och på sikt få fler att börja cykla. Genom att reglera om den här sträckan ger vi större prioritering av cyklister i gatumiljön.

Lämpligt i täta stadsmiljöer

Cykelgator finns sedan tidigare i många kommuner. Trafikregleringar för att skapa cykelgata lämpar sig särskilt i täta stadsmiljöer där fysiskt utrymme saknas för en separat cykelbana, som på Algatan och Flockergatan, eller där det inte är önskvärt att separera cyklar och motorfordon.

Införandet av cykelgata i Trelleborg beslutades i kommunfullmäktige 2022 som ett sätt att prioritera cyklister på den aktuella sträckan.

Mer information

Cykelgata