Trelleborg bidrar i internationell forskning om demens

Publicerad:

Trelleborgs kommun är en av parterna i EU-projektet EarlyDem. Projektet syftar till att från ett utbildningsperspektiv bidra till forskning inom demensområdet, särskilt kring betydelsen av en tidig diagnos och diagnos i rätt tid.

Trelleborgs kommun är en av parterna i EU-projektet EarlyDem där även till exempel Lunds universitet och demensorganisationer från Italien och Grekland ingår.

– För några år sedan var vi med i ett annat EU-projekt inom demensområdet och sedan blev vi tillfrågade igen när EarlyDem skulle starta. Det är en fjäder i hatten för oss att vara med på en internationell arena och ha möjlighet att påverka med vår expertis inom området, säger Mikael Karlsson, utvecklingsansvarig på socialförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Personal testar plattform

En öppen och interaktiv plattform för e-lärande håller på att utvecklas. Den direkta målgruppen är framför allt yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård och socialtjänst samt äldre personer. Just nu pågår pilotstudie där ett antal medarbetare i kommunen testar plattformen. Projektet avslutas med Sverige-besök i höst.

– Vår förhoppning är att kunna använda plattformen för att sprida kunskap kring tidiga tecken på demens som vår personal kan använda i sin yrkesroll. Just nu testar vi en engelsk version och sedan ska vi testa den svenska, säger Mikael Karlsson.

Demensorganisationer från andra länder

EarlyDem är ett EU-projekt där Trelleborgs kommun är en av parterna. I projektet ingår Lunds universitet, demensorganisationer från Italien och Grekland samt spelutvecklare från Frankrike och Italien.

Positiva tongångar från medarbetare

Anhörigkonsulenten Liselotte Andersson och fysioterapeuten Oskar Persson är två av medarbetarna som just nu testar plattformen. Båda har hittills positiva intryck och ser fram emot att även testa den svenska versionen.

– Plattformen är enkel och användarvänlig med ett brett innehåll av bra information kring tidiga tecken på demenssjukdom. Jag tycker att det är roligt att kommunen engagerar sig och är drivande i forskningsprojekt och utveckling, säger Oskar Persson.

–  Det är positivt att Trelleborgs kommun är med och gör detta tillsammans med andra länder. Det är lättförståeligt och lärorikt och blir kompetenshöjande för personal som möter målgruppen i ett tidigt skede, säger Liselotte Andersson.

Anhörigkonsulenten Liselotte Andersson och fysioterapeuten Oskar Persson har positiva intryck av plattformen som tagits fram inom ramen för Earlydem-projektet.

Kategorier