Trelleborg är historisk knutpunkt för sillfiske och handel 

Publicerad:

Under medeltiden spelade Trelleborg en viktig roll i den omfattande sillhandeln med Hansan. Redan på den tiden var Trelleborg en port till kontinenten. Det kunde vi höra om senaste avsnittet av SVT-satsningen Historien om Sverige.

Vi bad avsnittets expert Thomas Neijman, doktorand i historia vid Stockholms universitet, att berätta mer.

Thomas Neijman, doktorand i historia vid Stockholms universitet.

Fotograf: Anders Ståhlberg, Stockholms universitet

– Hansan var starkt kopplad till sillhandelns centrum i Skanör och Falsterbo. Sillen var viktig som livsmedel under årets många dagar med fasta inom den medeltida katolska kyrkan.

Resande gynnade grannorterna

Thomas Neijman berättar att inom Hansans nätverk kunde salt från saltgruvor i Lüneberg transporteras genom Lübeck till Skåne för att där konservera sillen inför transport till kontinenten.

Under sillsäsongen var det uppemot 20 000 personer som arbetade med fisket och packandet av sillen i tunnor. Detta innebar att många människor rörde sig mellan Tyskland och Skåne.

Denna handel och dess tillhörande resande innebar att även städer utanför Skanör och Falsterbo gynnades, såsom Trelleborg som nämns i skrift första gången 1257 i en dispyt mellan kung och biskop om skatteintäkterna från staden.