Trelleborg är en del av Historien om Sverige

Publicerad:

Trelleborg är en plats i ständig förändring där dåtid, samtid och framtid är tätt sammankopplade med varandra. Nu står hela kommunen än en gång inför en omfattande omvandling. Med den vetskapen blickar kommunens verksamheter bakåt i tiden – som en del av SVT:s största historiesatsning någonsin.

SVT lanserar i höst dokumentärserien Historien om Sverige. Ett projekt som kommer att ta oss med på en resa från istiden till våra dagar. Satsningen görs i samverkan med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet, bland annat i Trelleborgs kommun. Olika verksamheter har bjudits in att parallellt med SVT:s satsning uppmärksamma Sveriges historia lokalt genom aktiviteter och arrangemang. Ett sätt att bygga stolthet, förtroende och ett avstamp för framtiden.

I Trelleborg finns en rik och lång historia och under de närmaste månaderna kommer detta att märkas lite extra för invånare och besökare. Det kan till exempel handla om guidade visningar bland Trelleborgs museers utställningar och föremål eller stadsvandringar med berättelser om såväl dåtid som framtid.

I Trelleborg finns en rik och lång historia och under de närmaste månaderna kommer detta att märkas lite extra för invånare och besökare.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Även biblioteket är en skattkammare att besöka om man vill gräva i historien eller så kan man kan gå på någon av föreläsningarna i serien Historiska sidospår, under hösten, säger Michael Nordberg, bibliotekschef.

Ett sätt att möta framtiden

Vid givna tillfällen, som Arkivens dag den 11 november, kommer historiens vingslag också att märkas av.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle för både historieintresserade och framtidsintresserade att ta del av Trelleborgs och Sveriges gemensamma historia. För om vi inte känner till vår historia och tidigare erfarenheter kan det bli svårare att möta framtiden, säger Tova Halldén, kommunarkivarie.

Även i kommunens digitala kanaler kommer historien om Sverige att synas, genom historisk trivia om platser och personer som varit viktiga för Trelleborgs utveckling och tips på evenemang att besöka.

Lokal djupdykning

I SVT:s dokumentärserie kommer vi att flytta oss genom tiden, en epok per avsnitt. Kommunens verksamheter kommer delvis att följa samma struktur i syfte att djupdyka i det som hände just här under dessa epoker, men också göra avsteg från den.

– Det finns så mycket i SVT:s satsning som knyter an till sådant vi förmedlar på museerna, säger museichef Ola Lundin. Vi planerar att uppmärksamma serien på flera olika sätt. Först ut är guidade visningar på Trelleborgen som vi har skräddarsytt efter innehållet i Historien om Sverige. Trelleborg har en otrolig vikingatida historia.

I Trelleborgs historia finns paralleller till stadens framtid. Den ständigt pågående utvecklingen fortsätter i nutid, bland annat med projektet Kuststad 2025 som ska förvandla Trelleborg från hamnstad till att åter bli en attraktiv kuststad.

Genom att besöka kommunens verksamheter och följa med i de digitala kanalerna kan du hänga med på en historisk resa, i Sverige och i Trelleborg, från istid till framtid. Välkommen att åka med!

Trelleborg – en del av Historien om Sverige

Trelleborg är en del av Historien om Sverige

Trelleborg har en lång historia som attraktiv plats att bo och verka på.

Här finns en av Skånes äldsta boplatser, den 7000 år gamla Skateholmsboplatsen, och rekonstruktionen av en vikingatida ringborg från 900-talet. Under medeltiden blomstrade både sillfisket och handeln vilket stärkte positionen som nav för flera viktiga näringar.

Med industrialismen kom järnvägen och nya industrier grundades. Trelleborgs strategiska läge vid havet skapade en viktig knutpunkt för transporter in och ut ur landet via väg, järnväg och sjöfart.