Trafikverket ser positivt på utvecklingen i Trelleborg

Publicerad:

Trafikverket ser positivt på kommunens utvecklingsplaner. Det står klart efter att representanter från kommunen och Trelleborgs Hamn träffat Trafikverkets ledning för ett samtal om behovet av en välfungerande infrastruktur i Skåne.

– Det är glädjande att Trafikverket ser positivt på en framtida ny östlig infart till Skandinaviens största Roro-hamn, den dagen nuvarande kapacitet inte längre räcker till. Det var vi överens om med Trafikverket redan 2020 i och med vår gemensamma avsiktsförklaring. Myndigheten är samtidigt involverad i genomförandet av den östra ringvägen, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

Under onsdagen träffade hon Roberto Maiorana som är Trafikverkets generaldirektör sedan mars 2022 och Lennart Andersson, regional direktör för Trafikverket Region Syd. Från kommunen deltog även Lennart Höckert, oppositionsråd, Fredrik Geijer, senior konsult Trelleborgs kommun samt Jörgen Nilsson, vd Trelleborgs Hamn AB.

Under mötet nådde man även en överenskommelse om att Trafikverket och Trelleborgs hamn AB gemensamt ska utreda ett upplåtande av delar av godsbangården i Trelleborg i syfte att främja överflyttning av transporter från väg till järnväg.

Trafikverket avser framöver även utreda behovet av ny kapacitet på Trelleborgsbanan och har stora förhoppningar om att Trelleborgs hamn ska bidra till mer gods på järnväg och därmed en avlastning av vägnätet, framförallt E6.

Planen på en ny hamninfart är en del av det omfattande stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025. Projektet, som innebär 7 000 nya bostäder i kustnära läge och satsningar på näringslivsutveckling, utvecklar Trelleborgs potential och nyttjar kommunens strategiska läge.