Tillfälliga åtgärder för minskad energiförbrukning gav effekt

Publicerad:

Kommunens totala elförbrukning har minskat markant det senaste året. De tillfälliga åtgärderna som gjordes under vinterhalvåret är en del av förklaringen, men även mer långsiktiga insatser och beteendeförändringar har betydelse.

Inför vintern 2022-2023 fanns risk för kapacitetsbrist och och, i ett värsta scenario, tillfälliga manuella frånkopplingar av elen när belastningen var som högst. I november fattade kommunstyrelsen därför beslut om en plan för energibesparande åtgärder på kort sikt.

En uppföljning som gjorts under våren 2023 visar att kommunens totala elanvändning (i normalårskorrigerade siffror) har minskat markant sedan våren 2022. De energibesparande åtgärderna på kort sikt har gett effekt.

– Vi har alla bidragit på det sätt vi kunnat, och enligt uppföljningen har efterlevnaden av beslutet överlag varit mycket god. Det känns fint att vi gemensamt tog ansvar och att det gjorde skillnad, säger kommundirektör Gisela Öst.

Beteendeförändring bidrog

I de tillfälliga åtgärderna fokuserade kommunen på synliga besparingsåtgärder som snabbt kunde omsättas i aktiv handling. Till exempel satt julbelysningen i kommunen uppe kortare än vanligt, vilket bedöms ha minskat energiförbrukningen med 50 procent.

Belysning av fasader och offentlig konst släcktes ner. I samtliga kommunala lokala, utom förskolor och särskilda boenden sänktes inomhustemperaturen, vilket innebar att energiförbrukning minskade med 7 procent.

Även om de tillfälliga åtgärderna haft effekt, är det tydligt att den minskade elförbrukningen även beror på andra energiåtgärder och beteendeförändringar i kommunen. Redan våren 2022 bröts den uppåtgående trenden gällande elanvändning som pågick 2021-2022.

Fortsatt viktigt arbete

Behovet att minska energianvändningen är fortsatt stort för att säkerställa en god tillgång på energi framöver, men också av ekonomiska skäl och ur ett hållbarhetsperspektiv. Trelleborgs kommun arbetar sedan tidigare för förbättrad uppföljning av energianvändningen och för att succesivt optimera den dagliga driften av olika objekt.

Olika digitala hjälpmedel i kombination med åtgärder som isolering och återvinning kommer vara avgörande för att nå framgång. Inom kommunkoncernen ser man även över möjligheterna för öka den egna solcellsproduktionen och undersöka innovativa lösningar som exempelvis bränsleceller och vätgas.

– Vi fortsätter arbetet med energibesparande åtgärder och elproduktion som en del av den löpande verksamheten, säger Gisela Öst.