Tångrensning och nya bryggor inför badsäsongen

Publicerad:

Årets badsäsong närmar sig och från första veckan i juni inleds årets insatser för att samla upp tång och alger. I juni ska badande också kunna doppa sig från nya bryggor i Skåre och Nybostrand.

Första veckan i juni startar kommunens entreprenör säsongens rensning av tång och alger från åtta badplatser längs sydkusten. Strandrensningen genomförs maskinellt och pågår fram till slutet av augusti.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Snart påbörjas arbetet att göra kommunens stränder fina inför sommaren. I maj utförs en förberedande städning av kommunens stränder. Strax därefter inleds den maskinella tångrensningen på åtta av kommunens badplatser. Samtidigt ses faciliteter som toaletter och sopkärl över inför badsäsongen.

Baden som rensas är Skåre skansar, Östra stranden, Dalabadet, Nybostrand/Karinbadet, Gislövs strandmark, Äspö, Pärlan och Skateholm. Strandrensningen startar första veckan i juni och pågår till slutet av augusti.

Dalabadet prioriteras

Förra året rensades sanden tre gånger i veckan på Dalabadet som är Trelleborgs mest välbesökta strand. Pärlan i Beddingestrand och stranden i Skateholm rensades två gånger i veckan. De övriga badstränderna sågs över en gång per vecka.

– Det blir samma frekvens och teknik i år, säger Trelleborgs stadsträdgårdsmästare Mark Huisman. Stränderna rensas först på tång och alger, och därefter rensas sanden från fimpar och annat skräp.

Tång som flutit i land under vinterhalvåret samlas upp maskinellt och läggs på hög på förutbestämda platser. Totalt handlade det om 1 150 ton förra säsongen.

Ska ge hög badkvalitet

– Vi upplever definitivt att trelleborgarna har samma höga förväntningar på väl utförd tångrensning inför den här sommaren som tidigare år, säger Mark Huisman. Insatsen förra året var lyckad och vår ambitionsnivå är minst lika hög nu.

Förutom att erbjuda attraktiva badstränder med hög badkvalitet för både invånare och besökare rensas stränderna också att minska miljöproblem och obehag kopplade till ruttnande tång.

Insamlad tång kan bli inkomstkälla

Sedan 2020 tas insamlad tång och alger omhand och blir till biokol inom ramen för EU-projektet Greater Bio. Projektet undersöker hur potentialen i biomassa som finns tillgängliga i Öresundsregionen bäst kan utnyttjas. I projektet fokuserar Trelleborgs kommun på hur tången kan komma till användning och omvandlas till innovativa klimatsmarta lösningar.

Nya badbryggor i Skåre och Nybostrand

Lagom till badsäsongen ska nya badbryggor i Skåre och Nybostrand också vara på plats. Trelleborgs kommun har upphandlat entreprenör för arbetet och målsättningen är att bryggorna ska stå klara lagom till badsäsongen.

Arbetet med pålning av den nya bryggan i Skåre pågår. Enligt planen ska bryggan stå färdig i mitten av juni.

Fotograf: Christopher Kolbjörnsen

Den nuvarande bryggan i Nybostrand ska förlängas. Skårebryggan ersätts på grund av sönderrostade stålbalkar.

– Arbetet har precis startat upp, säger Christopher Kolbjörnsen, projektledare på tekniska serviceförvaltningen. Bryggan i Skåre är riven och vi har börjat slå pålar. Enligt tidplanen ska vi bli klara i mitten av juni.

Här rensas stränderna i Trelleborg

Greater Bio – Tång i Trelleborg