Superteam står för årets pedagogiska insats

Publicerad:

Under flera år har pedagogerna Helen Gestsson och Eija Lindqvist byggt upp och utvecklat kommunens skolintroduktion för nyanlända elever. De engagerar sig i eleverna, hjälper dem att hitta fritidsaktiviteter och lotsar dem i allt från att använda datorer till värdegrundsfrågor. Idag överraskades de med bildningsnämndens pris för Årets pedagogiska insats.

– Det känns helt galet, och fantastiskt roligt, säger Eija Lindqvist.

Hon och Helen Gestsson och jobbar på kommunens skolintroduktion som finns på Pilevallskolan. Här möter de elever som, mer eller mindre, kommer med ett trauma och en otrygghet av att möta ett nytt land och en ny kultur. På olika sätt förbereder de eleverna inför övergången till en vanlig skolklass – utan att kunna prata samma språk.

Priset delades ut av bildningsnämndens ordförande Ann Lundström och verksamhetschef Stina Salmonsson.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Det är ganska unikt för Trelleborg att nyanlända elever får möjlighet att landa i den här typen av introduktion istället för att börja direkt i respektive hemskola. Vi känner att vi gör ett viktigt arbete, säger Helen Gestsson.

Fördjupat kartläggningsmaterial

Annica Liersch, rektor för Tätort öster där skolintroduktionen ingår, konstaterar att Helen och Eija lägger stor vikt vid överlämningen till mottagande skola. De kartlägger eleverna utifrån Skolverkets krav och har även finslipat och utarbetat fördjupande kartläggningsmaterial i både matematik och engelska.

Utöver de får eleverna vägledning i att använda dator, hitta strategier för översättning och tolkning, brandövning, matsalsköer, rastaktiviteter, värdegrundsfrågor och mycket mer.

– Dessutom hjälper Helen och Eija eleverna att förstå och inkluderas i det svenska samhället. De visar var biblioteket finns och hur det används, och hjälper till att hitta fritidsaktiviteter, säger Annica Liersch.

Helen Gestsson och Eija Lindqvist är glada att deras arbete uppmärksammats, och hyllar varandra när de ska beskriva känslan.

– Vi är ett superteam, vi kompletterar varandra, säger Eija Lindqvist.

– Jag håller med, jag har den bästa kollegan, fyller Helen Gestsson i.

Rekordmånga nomineringar

Det är rektorerna i kommunen som nominerar medarbetare till utmärkelsen. I år lämnades det in rekordmånga nomineringar, hela 19 stycken.

Även fristående skolor inom Trelleborgs kommun har möjlighet att nominera, men i år kom samtliga nomineringar från kommunala skolor.

Priset har delats ut årligen sedan 2020. Syftet med utmärkelsen är att premiera och lyfta fram duktiga och engagerade pedagoger som arbetar i kommunen. I utmärkelsen ingår även en prissumma på 5000 kronor som ska användas till kompetensutveckling.