Studiebesök i Smygehamn om erosionsproblematiken

Publicerad:

I veckan som gick var representanter från Trelleborgs ledande politiker i Smygehamn för att få mer kunskap om erosionsproblematiken utmed kusten. Det var en blåsig dag som tydligt visade hur vågorna och havsnivåhöjningar påverkar kusten i kommunen.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Johannes Hagström, hållbarhetsstrateg på Trelleborgs kommun berättade tillsammans med experterna Emanuel Schmidt och Olof Persson från konsultfirman Sweco om de utredningar som gjorts och olika förslag på åtgärder.

Åtgärder att rekommendera

Syftet med studiebesöket var att politikerna skulle kunna bilda sig en uppfattning om problemet på plats, innan de fattar beslut om vilken åtgärd som kommunen ska rekommendera. Det var i första hand för- och nackdelar med strandfodring och stenskoning som diskuterades.

– Det känns viktigt för oss att ta hjälp av experterna inom erosions- och kustskyddsfrågorna och på plats diskutera vilka olika lösningar som kan finnas, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande, och talade för den samlade skaran förtroendevalda.

Risk för skador på bebyggelse

Erosionen har bidragit till att stranden i flera områden försvunnit och något behöver göras för att hindra att mer mark eroderar. En del murar utmed stranden har sedan tidigare tagit skada och även husen riskerar att skadas i en nära framtid.

– Vi är överens om att något måste göras och vi behöver prata med dem som bor i de drabbade områdena för att ta del av deras synpunkter, säger Ann Kajson Carlqvist.

De politiker som deltog i studiebesöket var Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande, Mathias Andersson, vice ordförande i kommunstyrelsen, Erik Lundström, andre vice ordförande i kommunstyrelsen och Lennart Höckert, oppositionsråd.

Mer information

Kustskydd i Trelleborg