Större valmöjligheter på Yrkesvux genom kommunsamverkan

Publicerad:

Ett samverkansavtal mellan 13 kommuner i sydvästra Skåne ska förbättra planering och dimensionering av yrkesutbildningar inom vuxenutbildningen. Genom att samverka över kommungränserna får eleverna större valmöjligheter och kommunernas resurser tas tillvara på ett bättre sätt.

Ett avtal för tillväxt och utveckling

Arbetsmarknadsnämnden som ansvarar för vuxenutbildningen i Trelleborgs kommun fattade på senaste nämndsmötet beslut om att godkänna avtalet om kommunsamverkan inom Yrkesvux. Samverkansavtalets syfte är att bidra till uthållig tillväxt, stärkt kompetensförsörjning och ökade utbildningsmöjligheter för parternas kommuninvånare.

– Vi ser många fördelar med samverkansavtalet, både för de studerande, näringslivet och samhället i stort. Genom detta nya sätt att arbeta får arrangörerna ett bredare perspektiv som ser förbi de egna kommungränserna och ser till det större behovet och efterfrågan. Från och med januari 2025 har vi dessutom ett lagkrav som säger att vi ska samverka i frågan, säger Kristoffer Lindstrii, ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Hemkommunens fortsatta ansvar

På vuxenutbildning i Trelleborg finns idag utbildningar inom vård och omsorg, barn och fritid, restaurang och livsmedel samt industri. Som utbildningsanordnande kommun bestämmer man själv hur man vill utforma utbildningarna, vilka förkunskapskrav som krävs och vilken längd utbildningarna ska ha. I och med avtalet kommer besluten hädanefter att succesivt föras över till en utbudsgrupp inom samverkansområdet. På sikt diskuteras även ett antagningskansli med ett gemensamt antagningssystem.

– Som hemkommun kommer vi fortsatt ha ansvar för vägledning, inledande kartläggning och se till att eleverna har förutsättningar att klara utbildningarna. Vi kan lägga våra lokala resurser där de behövs som mest, men kan dra nytta av det som sker i samverkan med andra kommuner, säger Jonna Wärja, rektor för Yrkesvux i Trelleborgs kommun.

Stärkt kompetensförsörjning för företag

Utbildningarna som planeras inom ramen för samverkansavtalet ska utgå från elevernas efterfrågan och behov av utbildning men också utifrån arbetsmarknadens behov av arbetskraft. Utbudet av valbara utbildningar blir bredare då elever enligt avtalet är fria att söka de utbildningar som erbjuds inom samverkansområdet. I förlängningen ser man att det kommer underlätta kompetensförsörjningen för arbetsgivare.

– Genom att erbjuda vad arbetsmarknaden efterfrågar och ett bredare utbud för eleverna möjliggör vi bättre samspel med näringslivet kopplat till kompetensförsörjningsbehoven som råder, säger Maida Engqvist, förvaltningschef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.