Starkt kreditbetyg för Trelleborgs kommun

Publicerad:

Trelleborgs kommun får kreditbetyget, AA+ med stabila utsikter, vilket är det näst högsta man kan få. Det framgår av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s senaste rapport som offentliggjordes idag.


– Standard & Poor’s rating visar att vi har en god ekonomi i hela kommunkoncernen. Betyget innebär att Trelleborgs kommun får tillgång till de absolut bästa villkoren när vi ställer ut obligations- och certifikatsprogram, säger Hans Asplund, finanschef i Trelleborgs kommun.

Kommunen ansökte om kreditbetyg som ett led i strategin att bredda kommunkoncernens finansieringsbas. Trelleborg är en kommun i tillväxt med många stora stadsutvecklingsprojekt som ska genomföras de närmaste decennierna. Bland annat gäller det Kuststad 2025 och omvandlingen av det gamla hamnområdet till nya stadsdelar.

För att säkerställa finansiering av stadens utveckling pågår arbetet med att inrätta en internbank i kommunkoncernen. Nästa steg är att etablera certifikat- och obligationsprogram. Kreditbetyget kommer att möjliggöra förmånlig marknadsfinansiering och ge kommunen tillgång till nya investerare.

– Vi är mycket nöjda med kreditbetyget. Det är en bekräftelse på att det långsiktiga arbetet med god budgetdisciplin och ordning och reda i ekonomin ger resultat, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

Standard & Poor’s är ett oberoende kreditvärderingsinstitut som gör kreditvärderingar två gånger per år. Kreditbetyget (ratingen) är en bedömning av ett företags, kommuns eller lands betalningsförmåga och finansiella risk, det vill säga kreditvärdighet.