Stadsparksdammen rengörs och får nytt vatten

Publicerad:

Trelleborgs kommun påbörjar idag arbetet med att tömma Stadsparkens damm på allt vatten. Anledningen är dålig vattenkvalitet vilket bland annat innebär högt slitage på teknisk utrustning som pumpar.

Med start idag kommer dammen i Stadsparken i Trelleborg att tömmas på vatten. Dammen kommer under de kommande fem veckorna att rengöras och en stödmur repareras, innan nytt vatten fylls i.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Vi tömmer dammen för att den är i stort behov av rengöring, säger stadsträdgårdsmästare Mark Huisman. Pumpar går ständigt sönder och slammar igen, och vi vet också att det ligger en del fasta föremål på botten som smutsar ner.

Konstverk tvättas och mur lagas

Tömningen av Stadsparkens damm ger kommunen möjlighet att genomföra en nödvändig reparation av en stödmur mellan den lilla och stora delen av dammen. I samband med arbetet kommer även konstverk i dammen att tvättas.

Den eventuella fisk som finns i stadsparksdammen kommer att tas om hand och härbärgeras på annan plats tills dammen åter har fyllts med vatten.

Bättre miljö för djurlivet

– Vattnet kommer att bli renare vilket gör att det blir en bättre miljö för djurlivet, säger Mark Huisman.

Under nästa vecka kommer dammen att grävas ur med hjälp av maskin. Hela arbetet beräknas pågå under fem veckor och innebär att delar av Stadsparken kommer att vara avstängda för allmänheten. En lokal entreprenör utför arbetet tillsammans med kommunens stadsmiljöavdelning.