Spaden i marken 2023 för Västra Sjöstaden

Publicerad:

Västra Sjöstaden är först ut då staden möter havet med de nya bostadsområden som planeras inom Kuststad 2025. Västra Sjöstaden blir en ny entré till Trelleborg från Malmöhållet. Just nu pågår en samrådsprocess för Etapp Väst – den del som ligger längst västerut i området. Nästa år sätts spaden i marken.

De nya stadsdelarna, Sjöstaden och Västra Sjöstaden, ska rymma 7000 bostäder, service och mötesplatser. Västra Sjöstaden kommer byggas ut under lång tid med start från väst. Den del som nu detaljplaneras motsvarar ungefär en tredjedel av den totala ytan för Västra Sjöstaden.

-När de nya stadsdelarna binds samman med den befintliga staden, havet och Centralstationen förändrar det Trelleborgs stadsbild. I framtiden kan besökare och boende få kontakt med havet – mitt i centrum. Vi vill skapa en öppen och dynamisk stadsdel som ger hela Trelleborg tillgång till havet och strandlivet, säger Charlotte Lindström, processledare för Kuststad 2025.

Samrådsprocess pågår

Västra Sjöstaden blir stadens siluett och det första man ser när man kommer in till Trelleborg från väster. Industriområdet kommer att omvandlas till ett nytt bostads- och rekreationsområde med plats för bostäder, servicelokaler, småbåtshamn, kajer och strandpromenad. Här kommer finnas bostäder av varierad storlek och med blandade upplåtelseformer, men också centrumverksamheter med t ex butiker och restauranger, kontorslokaler, en besöksanläggning, förskolor, mobilitetshus och möjlighet till vård- och LSS-boende.

-Målet för Västra Sjöstaden är att skapa en ny entré till Trelleborg och en ny stadsdel i närheten av havet som blir ett nytt rum i staden. Vi vill göra skillnad och bidra med något nytt som ger värde både för invånarna och för besökare, säger Marielle Blixt, Granitor Properties.

Ca 1800 bostäder kommer byggas i Västra Sjöstaden, varav den första detaljplanen rymmer ca 600 bostäder. Detaljplanen sträcker sig från den gamla småbåtshamnen– numera Västra entrén – till och med tomten där Pergo låg förut. Planförslaget finns utställt för samråd under perioden 19 januari – 13 februari.

Första kvarteret i Västra Sjöstaden har en planerad inflyttning vid årsskiftet 2024/25. Bild: Kanozi arkitekter.

Ny stadsdel växer fram

När detaljplanen är antagen, planeras det för rivning och sanering. Under 2023-2024 börjar utbyggnaden av allmän platsmark och infrastruktur. Första kvarteret har en planerad inflyttning vid årsskiftet 2024/25.

Stadsdelen ska präglas av en varierande arkitektur med kvarterskänsla, levande stråk längs vattnet och gator där trafiktempot anpassas till gångtrafikanternas tempo. Målet är att leda bort den tunga trafiken på E6:an och skapa en ny stadsgata, vilket kommer få den nya stadsdelen och centrum att hänga ihop bättre. Två centrala torg ska koppla samman stadsgatan och stranden. Tillgängligheten till området och kontakten med havet stärks genom fler gator i nordsydlig riktning. I öst-västlig riktning ska det byggas s k brutna gator, dvs där kvarteren ligger förskjutna i förhållande till varandra, vilket gör att blåst och vind inte blir lika märkbart. Utmed havet byggs en böljande gågata som blir promenadstråk snarare än transportsträcka.

Bebyggelsens placering, form, höjd och skala anpassas till mötet med havet men även mötet med den befintliga staden och entrén till Trelleborg. Det blir en blandad bebyggelse i 3-8 våningar. Barnperspektivet värnas och miljöer för barn kommer skapas i området. Det gäller både platser inom området och hur man kan ta sig mellan området och övriga staden, till exempel genom att möjliggöra skolvägar, passager och vägar till barns olika aktiviteter.

-För oss är det viktigt att dra nytta av de tillgångar som platsen ger i form av det havsnära läget. Att vi väljer att satsa på stranden och strandpromenaden är en del i att skapa en tillgänglig stadsdel. Västra Sjöstaden ger alla trelleborgare nya upplevelser på hemmaplan samtidigt som vi utvecklar bostäder och boendemiljöer på ett blivande toppläge, säger Jonas Håkansson, Serneke.