Skolvalet klart inför nästa läsår

Publicerad:

Nu är skolvalet klart för de elever som ska börja förskoleklass i Trelleborgs kommunala skolor till hösten. 92 procent av eleverna, vars föräldrar gjort ett aktivt skolval, fick sitt förstahandsval av skola. Tre procent fick sitt andrahandsval.

Skolvalet för läsåret 2022/2023 är nu klart.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Anledningen till att inte alla elever har fått sitt förstahandsval är att det har funnits fler sökande än platser på den sökta skolan, men alla elever som har syskonförtur har fått sin önskade plats.

Alla föräldrar har dock inte gjort något aktivt skolval för sina barn. Dessa elever har då fått skolplats utifrån närhetsprincipen. Närhetsprincipen innebär att eleverna har fått plats på en skola inom rimlig närhet från hemmet, vilket inte behöver vara den närmaste skolan.

Skolval även inför högstadiet

Även de elever som slutar årskurs 6 på en skola där det inte finns högstadium har gjort ett skolval. Det innebär att elever på Alstad skola, Klagstorp skola, Kattebäckskolan, Serresjöskolan, Smygehamns skola och Östra skolan också fått möjlighet att göra ett skolval.

Totalt har föräldrarna till 95 procent av eleverna som ska börja årskurs 7 till hösten gjort ett aktivt skolval. 87 procent har fått sitt förstahandsval. Resterande elever fick sitt andrahandsval eller fick plats utifrån närhetsprincipen.

Placering på icke kommunal skola

Av drygt 600 barn som ska börja förskoleklass är det sex procent som fått plats på ett annat alternativ än en kommunal skola i Trelleborgs kommun, som exempelvis Internationella Engelska skolan, Pilens Montessoriskola eller en skola i annan kommun.

Motsvarande siffra för de cirka 150 elever som ska börja i årskurs 7 och omfattas av skolvalet är 14 procent. Dessa elever har fått plats på Internationella Engelska skolan eller Kunskapsskolan.

Årets skolval omfattade totalt cirka 750 elever (förskoleklass och årskurs 7).