Skolutbyggnad skapar attraktiva lärmiljöer

Publicerad:

Nu startar utbyggnaden av Skegrie skola, med en utökning av skolgården och nya högstadielokaler. Det gör det möjligt för barn och elever att ha hela sin skolgång inom samma rektorsområde, med smidigare stadieövergångar och en pedagogisk röd tråd från förskolan till nionde klass.

Skegrie skola är den första av de befintliga F-6-skolorna i Trelleborgs kommun som utökas för att fullt ut kunna arbeta i ett 1-16-årsperspektiv. Detta är i linje med organisationsutvecklingen som påbörjades för tre år sedan.

– På det här sättet kan skolledning, elevhälsa och pedagoger följa eleven kontinuerligt, för bästa möjliga förutsättningar för elevens bästa, säger Anna Malmquist, rektor i rektorsområde Skegrie.

Högstadiet ska rymmas i en ny skolbyggnad i anslutning till befintlig skola.

Fotograf: Arkitektgruppen

Redan idag finns årskurs F-8 på skolan, men i och med utbyggnaden skapas en helt ny skolbyggnad för högstadiet. Totalt kommer Skegrie skola ha plats för 600 elever.

Anpassning av skolgården

Projektet innebär även en utökning och anpassning av skolgården. Målsättningen är att skapa en attraktiv och ändamålsenlig lärmiljö, anpassad efter elevernas ålder och behov – inomhus och utomhus.

Första steget är rivning av den tidigare idrottshallen och ytterligare en byggnad som bland annat fungerat som förskola och fritidslokal. Rivningen innebär en tydlig satsning på utemiljön som skapar förutsättningar för utveckling av skolgården med mer friyta för lek per elev.

Klart hösten 2025

Arbetet utförs av HL Bygg och fastighetsservice AB. Företaget har god erfarenhet av liknande projekt, bland annat i form av nybyggnation av Rydsgårdsskolan och Shiffendorfs förskola.

– Vi ser med glädje fram emot att komma igång med utbyggnaden av Skegrie skola, säger Fredrik Kronholm, entreprenadingenjör på HL Bygg och fastighetsservice. Vi kommer att göra allt vi kan för att göra beställaren och verksamheten nöjda. I tidigare projekt har vi tillgodosett beställarnas förväntningar och krav på färdigställandetid och budget, trots kraftiga prishöjningar på byggmaterial och leveransproblem orsakade av pandemi och krig, fortsätter han.

Den ombyggda skolgården och högstadiets nya lokaler ska vara klara att ta i bruk inför läsårsstarten 2025/2026.