Skolidrottsföreningar bygger broar mellan eleverna

Publicerad:

En idrottsförening där det bara finns vinster. Så beskrivs skolidrottsföreningen på Pilevallskolan. Länge var det kommunens enda skolidrottsförening, men nyligen startades ytterligare en, på Väståkraskolan. Alla engagerade hoppas att fler skolor ska starta föreningar – helt utan tävlingsmoment, med fokus på att eleverna ska få prova nya saker, bygga gemenskap och utvecklas.

En del kanske förknippar begreppet skolidrottsförening med skol-SM i diverse sporter. Det är en gammal bild som inte stämmer överens med hur man arbetar idag. På Pilevallskolan har man haft en skolidrottsförening sedan 2013, med målsättningen att elever ska få prova på olika idrotter och lekfulla fysiska aktiviteter.

Genom skolidrottsföreningarna får barn leka, röra på sig och testa olika sporter.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Högstadieelever leder verksamheten, som går under namnet stim och stoj, för elever på låg- och mellanstadiet. Det är helt gratis att vara med i skolidrottsföreningen som har sina träffar på vardagseftermiddagarna, i anslutning till skolan.

– Vi upplever att träffarna bidrar till ett bättre klimat på skolan. Vi skapar mångfald och bygger gemenskap mellan stadierna, säger Jonas Nerheden, lärare på skolan och fram tills nyligen vuxenstöd för skolidrottsföreningen.

Utbildas i flera olika ämnen

Upplägget är att elever på högstadiet får möjlighet att utbilda sig till aktivitetsledare och/eller sitta med i styrelsen för föreningen. Genom uppdraget utvecklar de sina ledaregenskaper och får lärdom om styrelsearbete och demokrati. Via Skolidrottsförbundet Skåne arrangeras utbildningar i barnkonventionen, ledarskap och föreningskunskap med mera.

Jonas Nerheden upplever att många av eleverna som engagerat sig i föreningen på Pilevall genom åren har stärkts som individer.

– För de som deltar är förstås den fysiska aktiviteten ytterligare en vinst. All forskning visar ju att det är bra för vårt välbefinnande, säger Jonas Nerheden.

Viktigt för framtiden

Arbetet med skolidrottsföreningar i Trelleborgs kommun samordnas av kultur- och fritidsförvaltningen. Kommunen har länge samverkat med Skolidrottsförbundet Skåne och med deras stöd hoppas Martin Wedin Hansson, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, att fler skolor ska vilja starta en idrottsförening.

– Att det är kostnadsfritt och arrangeras i anslutning till elevernas vardagliga miljö innebär att vi gör aktiviteterna tillgängliga för många. En meningsfull fritid är inte bara bra här och nu, utan också viktigt ur ett framtidsperspektiv. Till exempel när eleverna ska ut på arbetsmarknaden är det en fördel att ha ledarerfarenhet och ett brett kontaktnät, säger Martin Wedin Hansson.

Skapar meningsfull fritid

De som är med i skolidrottsföreningen har dessutom möjlighet att på olika sätt fortsätta och fördjupa sitt engagemang via Skolidrottsförbundet Skåne. De som vill kan anmäla sig till en ledarskapsbank ur vilken andra föreningar kan rekrytera engagerade unga vuxna till olika typer av ideella uppdrag.

– Vi ser det som en plantskola för ledare och styrelsemedlemmar, och ett sätt att rädda det ideella engagemanget, säger Ted Åhs, verksamhetsledare på Skolidrottsförbundet Skåne.

Verksamheten i skolidrottsföreningarna går i linje med kommunens inriktningsmål att arbeta för barns och ungas uppväxtvillkor och utvecklingsmöjligheter. Bland annat har bildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen som uppdrag att bidra till att barn och unga har en aktiv och meningsfull fritid.

Vill du starta en skolidrottsförening på din skola?

Kontakta Skolidrottsförbundet Skåne antingen via förbundets webbplats eller genom att kontakta Ted Åhs: