Serresjöskolan designade världens bästa papperskorg – och skrev brev till statsministern

Publicerad:

Världens bästa papperskorg och en uppmaning till statsministern att i tv säga till världen att sluta skräpa ner – det blev resultatet när Serresjöskolans förskoleklass vann en landsomfattande designtävling. Nu placerar kommunen ut papperskorgar som folierats med vinnarbidraget, och barnen har fått kontakt med Regeringskansliet. Men blir det ett tv-tal om nedskräpning?

Världens bästa papperskorg finns snart i Trelleborg. Serresjöskolans förskoleklass funderade över hur en riktigt fin papperskorg bör se ut, ritade den, skickade in sitt bidrag till Sverige-tävlingen Världens bästa papperskorg - och vann. Nu kommer motivet att folieras på två papperskorgar och placeras ut.

Fotograf: Serresjöskolans förskoleklass

Förskoleklassen på Serresjöskolan i Gislövs läge öster om Trelleborg hade temaveckor om havet och nedskräpning. Ungefär samtidigt damp det ned en möjlighet att skapa Världens bästa papperskorg, genom stiftelsen Håll Sverige Rents tävling.

Barnen plockade fram pennor och färgkritor, skapade tillsammans och skickade in sitt bidrag.

Vill uppmärksamma nedskräpning

Totalt kom 117 tävlingsbidrag in från förskolor, fritidsverksamheter, grundskolor och gymnasieskolor i hela Sverige. I förra veckan utsågs tre vinnare – Serresjöskolan var en av dem.

Tävlingen, som är en del i Håll Sverige Rents skräpplockardagar, vill uppmuntra till förändrade beteenden och uppmärksamma problemet med nedskräpning. Ett syfte med tävlingen är att få barn att känna att de kan påverka genom att bra idéer kan bli verklighet och leda till förändring.

– Barnen blev så glada när de fick reda på att de tillhörde vinnarna, säger deras lärare Amela Music.

De 55 barnen i Serresjöskolans förskoleklass har engagerat sig mycket mot nedskräpning. Under våren har klassen tillsammans med sin lärare Amela och lärarkandidaten Sofia Gren arbetat aktivt med miljöfrågor. En skräpplockardag på stranden nyligen gav fem kilo skräp.

– De har verkligen jobbat hårt och det är en fin belöning som de får. Vi har arbetat tematiskt med skräp. Här har eleverna fått arbeta med KL-metoden ”karusellen” där alla elever fått delta på alla teckningar och till slut fick de rösta fram ett bidrag.

Papperskorgar sätts ut i Trelleborg

Förutom kreativitet med färg och form och övning i demokratiska processer som omröstning slutade temaveckorna i ett gemensamt brev till Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Eleverna tyckte att det var jätteroligt att vara ute och plocka skräp, och att skriva ett brev till statsministern om hur mycket skräp vi har ute i naturen.

Nu ska Serresjöskolan få en egen papperskorg med vinnarmotivet, och en likadan ska placeras någonstans i Trelleborgs offentliga rum.

– En folierad papperskorg med det fina motivet sätts på skolgården, säger Carina Eklund, miljö- och kvalitetsutvecklare på kommunens vatten- och avfallsavdelning. Placering av den sistnämnda överlåter vi till vår stadsmiljöavdelning, men det är ju bra om den kan synas av så många som möjligt, förstås.

Svar från statsministern?

Serresjöskolans barn har fått sommarlov. Kanske väntar ett svar från statsministern på dem när höstterminen börjar.

– Vi har faktiskt redan fått svar, säger Amela Music. Men inte från statsministern utan från miljödepartementet. De skrev att de var glada över barnens engagemang och att de svarar istället för statsministern eftersom det är miljödepartementet som arbetar med miljöfrågor. Så förklarade de vad EU och Sverige gör för att minska engångsplast och nedskräpning i haven. Jag kommer att följa klassen när de börjar ettan också och vi kommer att jobba vidare med miljöfrågor då.

Förskoleklassens brev till Stefan Löfven

Till Statsministern:

Hej Stefan Löfven.

Vi går i förskoleklassen på Serresjöskolan i Trelleborg. Under tre veckor har vi haft tema om havet och nedskräpning.

Vi har några frågor och funderingar som vi diskuterat under våra undervisningar.

När vi var på stranden och plockade skräp hittade vi mycket flaskor, plast, burkar och glas. Och om vi inte slutar skräpa ner så kommer djuren och naturen att dö. Om vi fortsätter att skräpa ner så kommer naturen se ut som en soptipp.

Allt skräp som hamnar i naturen kommer blåsa iväg och hamna i havet, och det är synd om djuren som fastnar i skräpet. En del djur tror dessutom att skräpet är mat och äter det och dör. Så därför har vi kommit fram till dessa saker:

  • Sluta skräpa ner!
  • Plocka upp efter er och andra!
  • Rädda djuren och naturen!
  • Återvinn materialet som vi kastar!

Så snälla statsministern, vi undrar om du skulle kunna säga till resten av världen att sluta skräpa ner. Och säga till på TV att vi ska sluta kasta skräp i naturen.

Med vänliga hälsningar

Förskoleklassen på Serresjöskolan i Trelleborg

Kategorier