Samverkan för ökad service till vuxenstuderande

Publicerad:

Lärcentrum i Trelleborg, Vellinge, Svedala och Kävlinge har beviljats drygt 1,9 miljoner kronor för att utveckla verksamheten i samverkan. Genom en gemensam satsning blir det möjligt att erbjuda likvärdigt stöd till vuxenstuderande oavsett vilken av kommunerna de studerar i.

– Vi har studerande som bor i ena kommunen och studerar i den andra och vill kunna erbjuda samma höga service och tillgång till bland annat specialpedagogiska resurser var du än befinner dig, säger Camilla Eckersten, rektor på vuxenutbildningen i Trelleborg.

På lärcentrum i Trelleborgs kommun kan vuxenstuderande redan få stöd och handledning av ämneslärare eller vägledning av studie- och yrkesvägledare. Efterfrågan på utveckling av verksamhetens stödfunktioner har ökat markant och behovet av specialpedagogisk kompetens är idag stort för att kunna möta upp de behov som finns hos de studerande. I de tre samverkanskommunerna finns liknande verksamheter där man upplever liknande utmaningar och behov.

– Genom att samverka i att utveckla våra verksamheter kan vi minska sårbarheten, öka tillgängligheten och bygga upp ett aktivt erfarenhetsutbyte. Konkret kan det till exempel handla om att skapa nätverk mellan kommunerna där specialpedagoger, som annars är ensamma i sin profession, kan utbyta erfarenheter och genomföra gemensamma insatser, säger Camilla Eckersten.

Sedan tidigare har lärcentrum i Trelleborg erbjudit både handledning och vägledning via en digital plattform. Även denna service har man nu planer på att utveckla tillsammans med de andra kommunerna.

– Vi vill skapa digitala forum för bokning av specialpedagog i alla verksamheterna och ser att det finns förutsättning för att gemensamt utföra uppsökande verksamhet och informationsinsatser om vi erbjuder liknande tjänster i alla fyra kommunerna.

Statsbidraget på 1 947 000 kronor betalas ut av Skolverket och projektet ska genomföras under 2022.

Lärcentrum Trelleborg