Säkrare skolskjuts med nytt system

Publicerad:

Nu utvecklar Trelleborgs kommun skolskjutsen, med fokus på tryggare resor och bättre kontroll i ett digitalt system. Inom kort väntas också ett beslut som kommer göra det möjligt för elever med rätt till skolskjuts med kommunens skolbussar att ta med sig en kompis hem på skolbussen, så kallad kompisåkning.

Digitala färdbevis och registrerade av- och påstigningar är några av nyheterna när kommunen nu inför ett nytt system för skolskjuts.

Trelleborgs kommun utvecklar skolskjutsen, med fokus på tryggare resor och bättre kontroll i ett digitalt system.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Den stora fördelen är att vi får bättre kontroll över resorna vilket gör att tryggheten ökar. Alla trafikbedömningar för säker skolväg samlas nu på ett ställe. För personalen innebär systemet enklare handläggning och trafikplanering, säger verksamhetschef Stina Salmonsson.

Det nya systemet innebär att alla elever som har rätt till skolskjuts med kommunens skolbussar får ett så kallat digitalt färdbevis i mobilen eller i form av en tagg. Med hjälp av färdbeviset registrerar eleverna när de går ombord på bussen och när de går av. På det sättet kommer det gå att kontrollera vilka elever som finns ombord.

Målet är att ha allt klart till läsårsstart i augusti 2022, men vi hoppas på förståelse för eventuella justeringar under första månaden. Vid alla systembyten kan problem dyka upp men vi gör allt för att lösa dem och informera tydligt, säger Stina Salmonsson.

Kompisåkning kommer tillbaka

En bonus med det nya systemet är att det nu åter kommer att vara möjligt för elever med skolskjuts genom kommunens skolbussar att på ett säkert sätt ta med sig kompisar hem via skolbussen.  Eftersom man i tidigare system inte kunnat erbjuda kompisar att åka med skolbussen på ett säkert sätt har kompisåkning inte varit möjlig det senaste läsåret. Nu föreslår alltså bildningsnämndens presidium en ändring.

– Det nya systemet gör det möjligt att erbjuda kompisåkning på ett säkert och tryggt sätt, där vi kan ha koll på vilka barn som befinner sig ombord på bussen. Därför föreslår vi att det åter ska bli tillåtet för elever att ta med sig en kompis på bussen efter skoldagens slut, säger Lars Mikkelä, ordförande i bildningsnämnden.

Det formella beslutet om att tillåta kompisåkning väntas fattas på bildningsnämndens kommande sammanträde den 18 maj.