Säkrare skolresor med nya bussar och nytt system

Publicerad:

Den här veckan har två nya skolbussar börjat rulla i kommunen. Bussarna är inte bara fräscha och fina, utan har också nya funktioner som gör dem säkrare. I kombination med det nya systemet för skolskjuts har Trelleborgs kommun tagit flera steg framåt i arbetet med att säkerställa att barn och unga kan ta sig till och från skolan på ett tryggt sätt.

En av de två ny skolbussarna.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Till exempel har de nya bussarna moderna hjälpsystem som nödbromssystem, adaptiv farthållare och säkerhetsbälten som är självjusterande utifrån passagerarnas längd. Dessutom är komforten för både chaufför och passagerare bättre, med en klimatanläggning för hela kupéutrymmet.

– Det känns förstås väldigt tryggt och bra att vi nu har två splitternya bussar på plats, och sen är det en bonus att de blev väldigt snygga också, säger Fredrik Haraldsson, chef för enheten transport på bildningsförvaltningen.

Trygga resor med nytt system

Som ytterligare en del i arbetet med säkerhet och trygghet har kommunen sedan i höstas ett nytt system för skolskjuts. Systemet gör det bland annat möjligt för chaufförerna att ha koll på vilka elever som befinner sig ombord på bussen.

Även vårdnadshavare kan följa sitt barns resa till och från skolan, och kan via en app enkelt anmäla frånvaro om hen under en period inte behöver åka med skolbussen.

Det nya systemet förenklar också administrationen kring trafikbedömningar och beställningsresor, vilket ger en mer effektiv hantering.

Eleverna registrerar när de går ombord på bussen med hjälp av en tagg.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Chaufförernas viktiga roll

Ytterligare en viktig faktor i arbetet med att skapa trygghet för barnen som reser med skolbussen är såklart chaufförerna – vars insatser Fredrik Haraldsson gärna framhåller.

– Härom veckan gick en buss sönder på fredagseftermiddagen, när det bara var ett barn kvar ombord. Chauffören tog kontakt med hennes vårdnadshavare och såg till att hon blev upphämtad.

Bussen lagades senare på plats.

– Men tack vare chaufförens agerande kunde barnet komma hem i tid på fredagseftermiddagen.

Fler nya bussar på gång

De nya bussarna ersätter två som byts ut på grund av ålder och slitage. Totalt har kommunen tio skolbussar, varav två fungerar som extrabussar.

Det finns en långsiktig plan för att byta ut en skolbuss varje år till och med 2026. Redan nu har upphandling inför nästa år påbörjats, med förhoppningen att ytterligare en ny buss kan vara på plats inför läsåret 2023-2024.