Så ska kommunen spara energi i vinter

Publicerad:

Sänkt inomhustemperatur och minskad belysning i den offentliga miljön. Det är två viktiga delar i kommunens plan för att spara energi de närmaste månaderna. Planen beslutades i veckan av kommunstyrelsen – och nu behöver vi alla hjälpas åt för att minska risken för tillfälliga elavstängningar.

Beslutet om åtgärder på lokal nivå tas efter att EU bestämt att alla medlemsländer ska minska sin energiförbrukning på grund av ökad risk för tillfällig energibrist. Energimyndigheten i Sverige har tagit fram direktiv och gett kommuner och regioner i uppdrag att vidta åtgärder.

– Genom att minska de kommunala verksamheternas elförbrukning visar vi kommunens vilja att ta ansvar för kommunens invånare. Jag hoppas att alla kommuninvånare också bidrar genom att spara energi, säger kommundirektör Gisela Öst.

Den lokala åtgärdsplanen fokuserar på tre områden där kommunen snabbt kan omsätta åtgärderna i aktiv handling:

  • Belysning i offentliga miljöer och lokaler – utomhus och inomhus
  • Inomhustemperatur i offentliga lokaler
  • Olika åtgärder för elbesparing i kommunala fritidsanläggningar

Sänkt temperatur och minskad belysning

Rent konkret handlar det till exempel om att sänka inomhustemperaturen i offentliga byggnader, justera tiden som gatubelysningen är tänd, tillfälligt släcka belysning av fasader och konstverk samt att på badhuset justera temperaturen i vissa simbassänger och dra ner på öppettiderna för bastubad.

En särskild genomgång kommer att göras av energislukande fastigheter, som exempelvis ishallen.

– Varje kilowattimme som vi kan spara räknas. För att minska risken att det uppstår elbrist behöver vi hjälpas åt, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist.

Vid alla åtgärder tas hänsyn till trygghets- och säkerhetsaspekten. Till exempel har det gjorts en plan för var det är lämpligt att släcka gatubelysningen, och i vissa lokaler bedömer säkerhetshandläggare att det behöver vara tänt även nattetid.

Påverkar även julbelysningen

I planen för energibesparande åtgärder ingår även förändringar i kommunens julbelysning.
Julbelysningen utomhus kommer att vara släckt varje dag från klockan 22 på kvällen till klockan 06 nästa morgon. Belysningen tändes inför första advent och kommer att släckas efter trettonhelgen.

I verksamheterna kommer kommunen i år att avstå från att sätta upp och tända eldrivna ljusstakar och julstjärnor. Det gäller alla kommunala verksamheter utom förskolor och boenden.

Varje kilowattimme som kan sparas är viktig. För att minska risken att det uppstår elbrist behöver vi hjälpas åt. Trelleborgs kommun genomför flera åtgärder i kommunala lokaler och den offentliga miljön. På trelleborg.se/energibesparing finns samlad information om vad kommunen gör och vad du själv kan göra. Tack för att du också sparar el!