Så här jobbar kommunen med tångrensning på stränderna

Publicerad:

I år har många sommarbadare mötts av ovanligt mycket tång på stränderna i Trelleborg. Anledningen är att vindar och strömmar har drivit in större mängder tång längs vissa kuststräckor under en längre tid.

Med hjälp av entreprenörer utför kommunen tångrensning på de kommunala badstränderna med täta mellanrum.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Tångrensningen har hittills i år varit problematisk. På vissa sträckor har det under vintern blåst in större mängder tång som sedan täckts med sand. Dessa sträckor är svårarbetade då maskinerna lätt sjunker ner i det mjuka underlaget och lämnar synliga spår på stränderna, säger Kristoffer Tonning, chef på stadsmiljöavdelningen i Trelleborgs kommun.

– Spåren jämnas ut efter hand med så kallad strandrensning, men det kräver några rensningar och tar därför sin tid.

Med hjälp av entreprenörer utför kommunen tångrensning på de kommunala badstränderna med täta mellanrum, men eftersom det ligger stora mängder tång ute i vattnet och trycker på mot land kommer det snabbt upp ny tång på stränderna.

– Den senaste tiden har vi även haft högt vattenstånd när vi har rensat stränderna från tång, vilket också har försvårat arbetet, säger Kristoffer Tonning.

I sommarvärmen har tången även börjat lukta på vissa ställen, främst på sträckan mellan nedlagda Västra småbåtshamnen och golfbanan.

– Även här ligger tången en bra bit ut i havet och trycker på inåt land, men kommunen har för närvarande inte det tillstånd som krävs från Länsstyrelsen för att rensa denna sträcka från tång i sin nuvarande form. Dessutom är stranden svårtillgänglig för våra maskiner, och transport och deponi av tången skulle innebära orimliga kostnader, säger Kristoffer Tonning.

– Men vi har kontinuerliga samtal med våra entreprenörer för att hitta metoder och tillvägagångssätt att få till så fina badstränder som möjligt utifrån de förutsättningar vi har.