Rosenhagens nya mötesplats invigdes av förskolebarnen i Anderslöv

Publicerad:

När rösterna räknades i Trelleborgs kommuns medborgarbudget En miljon idéer på våren 2021 fick Rosenhagen i Anderslöv de flesta rösterna. Förslaget om en mötesplats i naturen färdigställdes under våren och sommaren i år och idag har platsen officiellt invigts. Cirka 150 barn från förskolan i Anderslöv deltog i invigningen, bjöds på fika från Familjens hus och fick prova de nya lekredskapen.

Förskolans rektor Malin Gustavsson klippte bandet, när nya mötes- och aktivitetsplatsen i Rosenhagen invigdes. Erik Lundström, vice ordförande i kommunstyrelsen, och Lennart Höckert, oppositionsråd, assisterade.

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

Malin Gustafson, biträdande rektor på Trollskogens förskola i Anderslöv, klippte bandet vid invigningen och berättade:

– Vi är väldigt glada för den här fina platsen. Vi har länge velat ha en plats för möten, lek och aktiviteter och när möjligheten att lämna förslag till En miljon idéer kom, letade vi efter den bästa platsen i flera områden. Och här är vi nu!

Förskolornas förslag

Förslaget lämnades in av förskolorna i Anderslöv, som ville göra Rosenhagen till en mötesplats i naturen på liknade sätt som Albäcksområdet i Trelleborg. Anderslövs Folketshus-förening som äger delar av marken var positiva till förslaget.

– Så roligt att just den här platsen röstades fram i En miljon idéer, sa Erik Lundström, vice ordförande i Trelleborgs kommunstyrelsen, i sitt anförande. Här har jag varit mycket som barn.

– Det är inte alltid vi politiker är överens, men när det gäller medborgarbudgeten En miljon idéer, är vi helt eniga, la oppositionsrådet Lennart Höckert till.

Det färdigställda förslaget består av en naturlekplats med goda möjligheter till lek, motion och rekreation och består av flera sittplatser, tydligare stigar, ett grillhus och ett vindskydd.

En naturvärdesinventering gjordes för platsen och visar att där finns många intressanta arter, både växter, fåglar, djur och småkryp som man kan lära sig mer om.

– Fem fina skyltar har satts upp som berättar om växt- och djurliv, förklarar kommunekologen Cathrine Ek, som projektlett arbetet med att färdigställa platsen. Varje skylt har en QR-kod som ger förslag till olika lekar och lärande övningar.

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

Fotograf: Catarina Axelsson Lindow

En miljon idéer

I medborgarbudgeten – En miljon idéer – får medborgarna i Trelleborgs kommun rösta fram förslag på investeringar för fem miljoner kronor (2021) under ett år. I Trelleborgs kommun startades arbetet med medborgarbudget år 2020. Medborgarbudget är en modell för att avsätta resurser till investeringar, där medborgarna är med och lägger fram förslag till hur resurserna ska användas och därefter i demokratisk ordning röstar fram vilka förslag som ska genomföras.

www.trelleborg.se/enmiljonideer