Rivning av fastighet i Mellanköpinge påbörjas i januari

Publicerad:

Rivning av fastigheten Mellanköpinge 12:24 på Mellanköpsvägen 77 påbörjas i början av januari. Huset på fastigheten berörs av östra ringvägens dragning och ägs idag av Trelleborgs kommun.

Fastigheten rivs för att möjliggöra anläggandet av östra ringvägen, evakueringsvägen och hamninfarten i Trelleborg, vilket beslutades i kommunfullmäktige år 2016.

Ringvägen byggs för att förbättra tillgängligheten för kommuninvånarna till och förbi Trelleborgs stad. Det blir också bättre för näringslivet och de företag som vill växa eller etablera sig. Genom att leda om trafiken kan tillgängligheten till Business Center Trelleborg i de östra delarna förbättras och området utvecklas.

Den berörda fastigheten löstes in av kommunen efter beslut i kommunfullmäktige 2018. Fastigheten ägs nu av kommunen och rivningen är inte beroende av detaljplanen.

Tidplan och påverkan

Rivningen påbörjas när startbesked för rivningsanmälan getts. Startbesked för rivningsanmälan gavs den 7 december 2023 och beräknad rivningsstart är den 3 januari 2024. Rivningen beräknas ta cirka 8 veckor från rivningsstart.

Under rivningsarbetet kommer kringboende att komma åt sina fastigheter hela tiden och inga parkeringar blir påverkade.

Frivillig inlösen

En kommun har rätt att lösa in mark för att genomföra en detaljplan. I detta fall ligger den aktuella fastigheten på mark som behövdes för att bygga den östra ringvägen.

Kommunfullmäktige beslutade i mars 2018 att ge ägare till fastigheter längs sträckningen av den planerade ringvägen ett erbjudande om att på frivillig väg sälja sina bostadsfastigheter. Erbjudandet gick ut till 24 fastigheter, varav 20 ägare har sålt sina fastigheter till kommunen.

Ett avtal om köp mellan kommunen och dåvarande husägare skrevs redan 2018. Husägarna flyttade ut strax efter, och huset har sedan dess stått tomt.

Rivning trots att detaljplanen är upphävd

Den första detaljplanen för östra ringvägen upphävdes av Mark- och miljödomstolen våren 2023.

Trelleborgs kommun arbetar vidare för att verkställa kommunfullmäktiges beslut om en östlig ringväg och evakueringsväg/hamninfart. En ny detaljplan håller nu på att tas fram där man justerar de delar som Mark- och miljödomstolen hade synpunkter på. Noggranna utredningar, analyser och inventeringar görs av bland annat vatten, klimat, trafik, miljö- och naturvärden. När dessa är klara kan detaljplanen godkännas för att sedan gå ut på samråd.

Varför en ringväg?

En ringväg som leder trafiken runt staden och östlig hamninfart med tillhörande lastbilsuppställning utanför hamnområdet är en förutsättning för att Trelleborgs kommun på bästa sätt ska kunna utnyttja ytorna som Trelleborgs Hamn lämnar när verksamheten flyttas åt sydost.

Med en ringväg kan Trelleborg förverkliga den nya stadsdelen Sjöstaden. En ringväg och en framtida ny hamninfart avlastar trafiken på Hamngatan, och ger förutsättningar att låta staden växa på de ytor som hamnen lämnar.