Rätt tid på rådhusklockan med ny teknik

Publicerad:

Klockan på Trelleborgs rådhus visar visserligen tiden, men visar den rätt eller är trelleborgstiden ur led?

Idag inleds arbetet med att byta ut den gamla rådhusklockan mot en ny kopia. Samtidigt moderniseras urverket för att klockan ska hålla tiden.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Rådhusets vackra gamla klocka fungerar – dåligt. Mindre framgångsrika försök att restaurera klockan har gjorts genom åren, men nu görs ett mer genomgripande arbete för att få stadens mest prominenta urverk att lämna det förgångna och leva med sin tid.

Framöver ska det gå bra att ställa den egna klockan efter officiell kommuntid.

Kopia med modern teknik

– Vi har haft problem med rådhusklockan under några år, säger Marie Karlsson, teknisk förvaltare på kommunens fastighetsavdelning. Urverket är väldigt gammalt och pendlingen fungerar inte längre som den ska för att få klockan att gå rätt.

Trelleborgs kommun har nu låtit ta fram en kopia av den gamla urtavlan med nya visare och ett nytt urverk. Samma välbekanta utseende alltså, men bakom fasaden ska modern teknik säkerställa att tiden hålls, sommar som vinter.

– Klockan kommer att förses med en radiosändare så att vi inte behöver gå dit upp för att ändra visarna från sommartid till vintertid och tillbaka igen.

Blir museiföremål

Arbetet med att installera det nya urverket påbörjas idag och sker inifrån byggnaden. Rådhusklockan kommer utan tvivel att visa fel tid i några dagar, innan den nya urtavlan har kommit på plats.

Vad händer med den gamla klockan då?

– Vi kommer att lämna den till Trelleborgs museum som en del i arbetet att bevara det gamla Trelleborg för eftervärlden.