Potthål i kommunens gator åtgärdas

Publicerad:

Den långa och förhållandevis stränga vintern orsakade en stor mängd så kallade potthål i många gator och vägar i kommunen. Från nästa vecka ska hålen åtgärdas när en specialbeställd potthålsbil anländer till Trelleborg.

En specialutrustad potthålsbil, även kallad snabellagare, av samma typ som på bilden anländer till kommunen 15 mars.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Nu fylls de potthål som vintern orsakat i kommunens gator och vägar. Från och med fredag 15 mars rullar en så kallad snabellagare, ett specialutrustat fordon, på platser där kommunen efter inventering av gatunätet ser att potthål behöver fyllas.

Inväntat varmare väder

– Vi beställde snabellagaren, som fordonet kallas beroende på hur det ser ut, från vår entreprenör Skanska för några veckor sedan, säger Björn Engqvist, enhetschef drift och underhåll på kommunens stadsmiljöavdelning. Det har varit ett hårt tryck på de snabellagare som utför den här typen av beläggningsarbeten eftersom det varit stora problem med vägarna i hela Skåne efter vintern.

– Vi har undvikit att starta de mer omfattande asfaltslagningarna tidigare för att vi har velat avvakta ett lite varmare väder. Kommer det nya köldknäppar riskerar vi att behöva beställa in bilen igen och göra om arbetet.

Mindre trafikpåverkan

Potthålslagningen beräknas pågå under två till tre veckor. På de vägavsnitt där snabellagaren arbetar kan trafiken påverkas något, men några gatuavstängningar ska inte behöva göras.

– Det handlar om tillfällig trafikpåverkan under någon eller några timmar, men det kommer gå att passera arbetsområdena, säger Björn Engqvist.

Fler hål på grund av strängt vinterväder

Potthål i vägbanan uppstår när vatten fryser och tinar om vartannat. Den expanderade isen spränger sönder de små håligheter som kan uppstå i asfalten genom normalt slitage med effekten att hålen blir större.

– November var en våt månad med mycket nederbörd. Sen frös det på väldigt snabbt redan i början av december, och när vatten som står i små håligheter i gator och vägar fryser expanderar det och spränger asfalten. Den här vintern har orsakat fler hål än vanligt.

Prioriteringar inför ordinarie beläggningsprogram

Målet med den potthålslagning som utförs nu är i första hand att åtgärda större skador i de gator som inte ingår i kommunens ordinarie beläggningsprogram för 2024. Övriga gator får ny asfalt inom ramen för programmet och lagas provisoriskt.

– Vi är medvetna om att potthål har uppstått i fler gator än de vi åtgärdar nu, men handlar det om mindre hål kostar det väldigt mycket att skicka ut snabellagaren så vi måste göra en prioritering. Därför fyller vi mindre hål med kallasfalt för hand så länge. På några platser där större hål uppkommit kan det bli aktuellt att vi skär upp asfalten och lägger helt ny beläggning. Strandridaregatan är ett sådant exempel.

Här utförs asfaltslagningen

I kartbilderna nedan kan du se vilka gator och vägar i Trelleborg och byarna där vårens potthålslagning utförs.

Anderslöv

Klagstorp

Smygehamn

Trelleborg väster

Trelleborg öster

Trelleborg översikt