Planprogram för Sjöstaden på samråd

Publicerad:

Sjöstaden är Trelleborgs största stadsutvecklingsprojekt. Med flytten av hamnen österut frigörs över 60 hektar mark som kommer att planeras och utvecklas de kommande 20-40 åren. Sjöstaden ska kopplas samman med både utvecklingen av stadskärnan och Västra Sjöstaden.

En stadsdel för alla

Den nya stadsdelen ska vara till för alla, såväl trelleborgare som besökare. Det ska vara en blandstad med folk i rörelse över hela dygnet. Blandstad innebär en blandning av bostäder, verksamhetslokaler, offentlig service och gemensamma allmänna platser. Med blandstaden som förebild och målbild, skapas förutsättningar för människor att välja en hållbar livsstil. Det gäller allt från transportval till förutsättningar för möten mellan människor och trivsel i den egna bostaden och stadsdelen.

– Sjöstaden ingår i projektet Kuststad 2025. Det är en milstolpe i projektet att ett förslag på planprogram nu är ute för samråd. Att Sjöstaden blir verklighet, är en förutsättning för att Trelleborg får en fortsatt positiv befolkningsutveckling, med bättre service och möjligheter till fler arbetstillfällen som följd, berättar Charlotte Lindström, processledare för Kuststad 2025. Sedan är den östliga hamninfarten en förutsättning för att Sjöstaden ska kunna byggas, påminner Charlotte om.

Förslag på planprogram

Trelleborgs kommun har nu tagit fram en samrådshandling till planprogram för Sjöstaden. Syftet med planprogrammet är att presentera och förankra en övergripande struktur för stadsdelen, samtidigt som den ska utreda förutsättningar och konsekvenser för utbyggnaden.

Planförslaget innebär utbyggnad av stationsnära bebyggelse vid havet som bland annat omfattar cirka 5 000 bostäder, skolor och förskolor, centrumverksamheter, kallbadhus, kulturhus, stadsdelspark, torg och kajer. Till planprogrammet har en strategisk miljökonsekvensbeskrivning tagits fram, som syftar till att belysa de miljömässiga konsekvenser som kan tänkas uppstå vid genomförande av planen.

Samråd

Planprogrammet finns att ta del av i sin helhet bland annat på kommunens webbplats, under samrådsperioden 15 juni till 4 september. Trelleborgs kommun bjuder också in till öppet hus, för att presentera planprogrammet och där politiker och tjänstepersoner svarar på frågor.

Detaljplan för Business Center Trelleborg

Även en detaljplan för Business Center Trelleborg, det framtida logistikcentret som även det är en del av Kuststad 2025, är framtagen och presenteras för samråd med start den 15 juni.

Mer information

Sjöstaden, planprogram

Detaljplan 283, för Ardennern 1 med flera, Business Center Trelleborg