Pedagoger erbjuds stöd för att ta examen

Publicerad:

För att öka andelen behöriga lärare i kommunens skolor, utan att försämra lärartätheten har bildningsförvaltningen gjort en kartläggning av alla pedagoger. De som bara är ett fåtal högskolepoäng från att ta sin examen har fått erbjudande om att läsa in de sista kurserna.

Kartläggningen visar att det finns pedagoger som bara saknar ett fåtal högskolepoäng för att kunna få sin lärarexamen. De som nappar på erbjudandet om att läsa in dessa poäng kan på olika sätt få stöd från arbetsgivaren.

– Det kan handla om hjälp med litteratur eller tid för studier, säger verksamhetschef Sofia Henderup Larsson.

Kartläggningen omfattar alla visstids- och tillsvidareanställda inom förskola, grundskola och fritids. Bakgrunden är ett uppdrag från bildningsnämnden i syfte att öka andelen behöriga lärare inom kommunen.

Samarbete med universitet

Ett annat initiativ som på sikt kan bidra till att öka andelen behöriga lärare är ett samarbete kring arbetsintegrerad utbildning, AIU, som kommunen har med universitet och högskolor i Malmö, Kristianstad och Växjö.

Samarbetet innebär att lärarstudenter kan arbeta halvtid samtidigt som de studerar till grundskolelärare på halvtid.

– För Trelleborgs kommun är det ett sätt att försöka säkra behöriga lärare inför framtiden, säger Sofia Henderup Larsson.

Det är tredje året som kommunen, som var en av de första kommunerna i landet att ingå den här typen av samarbete, tar emot AIU-studenter.