Östra skolan är årets läslovsvinnare – igen!

Publicerad:

Under två veckor läste eleverna på Östra skolan i snitt 293 minuter var – eller 50 455 minuter. Det gör dem till vinnare i kommunens läslovstävling för andra året i rad. Priset: ett besök av den populära barnboksförfattaren Kristina Ohlsson.

Östra skolan jobbar brett med läsfrämjande, där både elevråd men också nytillsatta läsfrämjare från varje klass bidrar. Lena Malmkvist är lärare och skolbibliotekspedagog på Östra skolan och har på olika sätt arbetat för att öka läsandet.

– Något som hjälpt oss är att vi har en högläsningspolicy på skolan som underlättat betydligt i arbetet för att engagera elevernas läslust, säger Lena Malmkvist.

Eleverna överraskades med prisutdelning på skolgården.

Fotograf: Henrik Rogowski

Det är andra året som Trelleborgs bibliotek arrangerar läslovstävlingen. Alla F-6-skolor i kommunen bjöds in att delta och uppslutningen var stor. En fristående och alla utom en kommunal skola var med.

– Det är jätteroligt att vi fick så bra gensvar. Läsningen ger barn och unga bra verktyg för resten av livet, säger Sofi Sjöstrand, läsfrämjandesamordnare, som överraskade den vinnande skolan med det glada beskedet tidigare i veckan.

Pågick under två veckor

Tävlingen började samtidigt som höstlovet, fredagen den 27 oktober, och pågick under totalt två veckor. Efter varje 15 minuters läsning har eleverna fått markera en kvart på sina läslovslappar som sedan räknats ihop, skola för skola. Totalt samlade barnen på Östra skolan ihop till 50 455 minuter, vilket innebär i snitt 293 minuter per elev.

Priset är en vandringspokal och ett författarbesök.

Fotograf: Henrik Rogowski

Snittet blev 116 minuter

Förutom en tjusig pokal vinner Östra skolan också ett författarbesök. Kristina Ohlsson, som skrivit flera spännande barnböcker böcker om gåtfulla händelser, spöken och mystik, kommer att besöka eleverna och prata läsning, skrivande och litteratur senare under läsåret.

– Jag hoppas att det blir uppskattat av både barn och pedagoger. Och att alla barn i Trelleborg fortsätter att inspireras till läslust, säger Sofi Sjöstrand.

Total ihopsamlad lästid för alla skolor är 342 638 minuter, vilket ger ett snitt per elev på 116 minuter.

På bibliotekets webbplats finns massa lästips för barn och unga.