Ökade resurser till skolan ger resultat

Publicerad:

Statistiken över det ekonomiska resultatet i landets kommuner visar att Trelleborgs kommun är en av de tre kommuner i landet som ökat resurserna till skolan allra mest. Under 2021 har kommunen klättrat 50 platser i rankingen – samtidigt som andelen behöriga till gymnasiet ökat.

I veckan publicerades statistik över Sveriges kommuners ekonomi under 2021. Trelleborgs kommuns kostnad per elev i grundskolan har ökat med närmare 15 procent jämfört med under 2020. Det är den tredje största procentuella resursökningen bland landets 290 kommuner.

Parallellt med detta har andelen elever som är behöriga till någon av gymnasiets yrkesförberedande program ökat tre år i rad – från 83,3 procent läsåret 2018-2019 till 89,7 procent läsåret 2021-2022.

– Det är så roligt att se att vår satsning med höjd skolpeng tre år i rad, samt att vi sett över våra overheadkostnader, gör att vi stiger i ranking. Det absolut bästa resultatet är att behörigheten till gymnasiet stiger så mycket. Vi har enormt duktiga pedagoger och vi använder våra pengar på bästa sätt, nära eleverna, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist.

I rankingen över samtliga kommuner klättrar Trelleborg till plats 248. Bland de skånska kommunerna har Trelleborg lagt mer pengar per elev än bland annat Helsingborg, Kristianstad och Ystad. I den jämförelsen hamnar kommunen på plats 26 av 33.

Förvaltningschef Ester Alavei menar att organisationsutvecklingen som sjösattes inför läsåret 2021-2022 kommer göra det möjligt att få ännu högre kvalitet i skolverksamheten.

– Genom att vi nu har större rektorsområden med ett 1-16-årsperspektiv kan våra skickliga och kompetenta medarbetare utnyttja resurserna optimalt, säger Ester Alavei.

Trelleborgs kommun lade under fjoråret drygt 113 000 kronor per elev i grundskolan. Genomsnitt för hela landet var knappt 125 000 kronor per elev.