Ökad tillgång till rätt kompetens och högre engagemang kring företagarfrågor

Publicerad:

I Svenskt Näringslivs enkätundersökning av företagsklimatet ger företagen i Trelleborg kommunen högre betyg än förra året när det gäller tillgång på arbetskraft med rätt kompetens. Dessutom gör kommunen en upphämtning jämfört med förra året gällande hur företagen rankar sitt egna engagemang för att förbättra företagsklimatet. Även antalet svar har ökat med hela 65 procent. 170 av kommunens företagare har varit med och tyckt till, vilket också är en markant ökning jämfört med föregående år.

Antalet företagare som svarat på enkäten har ökat med 65 procent.

Efter ett par år med stabilt klättrande i övergripande omdömet i enkätundersökningen stannar Trelleborg dock kvar på nästan samma nivå som förra året. Kommunens företagare ger oss ett något lägre betyg, 3,20 mot förra årets 3,27.

– Jag är inte alls nöjd med resultatet i denna mätning. Det enda positiva är att så många fler företag och företagare har svarat denna gång. Fler svar och vi är nästan på samma nivå som föregående år. Även om 2020 i alla hänseende var ett speciellt år så räcker inte detta. Det är helt uppenbart att Trelleborgs kommun måste lägga i en högre växel när det gäller att få vårt lokala näringsliv mer nöjda, säger Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande.

I Svenskt Näringslivs enkätundersökning om företagsklimatet får företagare runt om landet prioritera områden de vill se förbättringar inom. I Trelleborgs kommun har företagarna särskilt pekat på behovet av satsningar på minskad brottslighet och ökad trygghet, bättre dialog, snabbare handläggning, samt ökad förståelse för företagande, för att företagsklimatet i kommunen ska kunna bli bättre.

– Vi tar till oss av företagarnas omdöme och ser det som ett kvitto på att vi inte riktigt lyckas nå ut under året. Vi måste fortsatt utveckla vår dialog med företagarna och kommunikation av våra insatser, säger Fredrik Geijer, kommundirektör.

– Jag är glad att tillgången på arbetskraft med rätt kompetens har ökat. Det är dessutom positivt att företagarnas egna engagemang har ökat. Med den stora ökningen av antalet enkätsvar får vi värdefull information för att på ett konstruktivt sätt kunna jobba vidare med vårt förbättringsarbete, säger Zouhair Arabi-Eter, chef på avdelningen näringsliv i Trelleborgs kommun.

Svenskt Näringsliv mäter och rankar årligen företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Totalt i riket svarade närmare 33 000 företag på årets enkät som genomfördes mellan januari och april 2020. Mätningen baseras dels på hur företagen upplever företagsklimatet i sin kommun men även på ett antal statistiska parametrar som påverkar företagen och deras förutsättningar. I september släpps rankingen för kommunerna som till två tredjedelar grundas på företagens betyg på hemkommunens företagsklimat och till en tredjedel på statistiska faktorer.

Hos Svenskt näringsliv kan du läsa mer om undersökningen och titta på detaljer i svaren.

Kategorier