Oberoende granskning visar: kommunens arbete har inte påverkats av utpressningssituation

Publicerad:

Den 4 februari i år valde det före detta kommunalrådet i Trelleborgs kommun, Mikael Rubin, att lämna sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Strax därefter beslutade kommunstyrelsen att tillsätta en oberoende granskning av kommunstyrelsens informations- och beslutsprocess.

Efter sedvanlig upphandling gick uppdraget att granska ”huruvida kommunstyrelsens informations- och beslutsarbete påverkats av aktuell utpressningssituation” till MAQS Advokatbyrå.

I sitt granskningsarbete har MAQS Advokatbyrå de senaste månaderna bland annat genomfört ett 70-tal intervjuer med såväl förtroendevalda som tjänstemän i Trelleborgs kommun. De har även granskat de senaste tre årens protokoll från kommunstyrelsens möten samt ordförandebeslut.

Efter genomförd granskning har MAQS Advokatbyrå kommit fram till följande slutsatser:

  • Vid intervjuer med förtroendevalda och tjänstepersoner har inget framkommit som talar för att någon person kände till den utpressningssituation som Mikael Rubin befann sig i. Detta har också bekräftats av Mikael Rubin.
  • Utredningen har varken i protokoll, ordförandebeslut eller i de beslut som KSAU fattat, identifierat något beslut som synes ha varit påverkat av den utpressningssituation som det förra kommunalrådet har varit utsatt för.
  • Kommunens säkerhetschef har tagit fram en skrift benämnd ”Åtgärder vid våld, hot eller trakasserier”. Denna skrift är en rekommendation och det är upp till den enskilde om huruvida denne vill följa råden. Mikael Rubin har uppgett att han har känt till skriften men att han valde att inte följa råden.

MAQS Advokatbyrå har således inte funnit något som talar för att den utpressningssituation som Mikael Rubin befunnit sig i/befinner sig i, har påverkat något beslutsarbete i kommunen.

– Det är en gediget genomförd granskning av en oberoende part och det känns bra att veta att det som föranledde Mikael Rubins avgång inte har påverkat kommunens arbete. Vi drar naturligtvis lärdomar av det som inträffat, men nu behöver vi ha fokus framåt på allt det viktiga utvecklingsarbete som pågår i kommunen, säger Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande.