Nytt namn ska spegla modernt kretsloppstänkande

Publicerad:

Trelleborg Kretslopp och vatten. Så heter från och med idag kommunens vatten och avfallsavdelning. Med namnbytet växlar Trelleborgs kommun upp ambitionerna för en modern kund- och miljötillvänd verksamhet inom vatten, avfall och avlopp.

Kommunens VA-avdelning byter namn till Trelleborg Kretslopp och vatten. Det nya namnet som gäller från och med idag förtydligar samhällsuppdraget och ska leda tankarna till cirkularitet, hållbarhet och modernt kretsloppstänkande.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Tanken med det nya namnet är att på ett tydligare sätt kommunicera avdelningens samhällsuppdrag.

– Våra kärnuppdrag är produktion och distribution av ett rent och gott dricksvatten av högsta kvalitet, transport och behandling av avloppsvatten i reningsverken och miljövänlig insamling av avfall från hushåll och verksamheter, säger avdelningschef Daniel Pålsson Wargren. Allt sker med ett tydligt kretsloppstänkande där avfall ses som en resurs och det avloppsvatten som tas om hand i reningsverken är en del av ett cirkulärt sammanhang.

Trelleborg Kretslopp och vatten sysselsätter ett 60-tal medarbetare. Avdelningen ansvarar också för omkring 100 mil vatten- och avloppsledningar i kommunen, driver i egen regi återvinningscentraler i Smyge och Anderslöv och arbetar bland annat med framtidens ödesfrågor som skyfall och översvämningar.

Viktig roll i kommunens utveckling

Verksamheten är taxefinansierad och ekonomin baseras på abonnenternas avgifter, det vill säga VA-taxa och avfallstaxa. Avdelningen arbetar utifrån den kretsloppsplan som antogs av Kommunfullmäktige 2021 och som beskriver målsättningarna för en hållbar samhällsutveckling med en effektivare användning av våra gemensamma resurser.

– Vi har en viktig roll i den pågående utvecklingen av kommunen. Med ett befolkningsmål om 50 000 invånare inom några år ställs bland annat krav på en planerad utbyggnad av VA-försörjningen. Kretsloppstänket genomsyrar all vår verksamhet, säger Daniel Pålsson Wargren.

Långsiktig hållbarhet viktig aspekt

De flesta trelleborgare har en daglig relation till avdelningen genom det vatten som tappas ur kranen, det som spolas ut i avloppsledningarna och avfallet som slängs som sopor.

Får avdelningens nya namn någon påverkan för mig som kund?

– Namnbytet ger ingen direkt påverkan på dig som kund. Den viktigaste aspekten i namnbytet är att synliggöra för kunder och medarbetare att våra arbetsområden är så mycket mer än de rent tekniska processerna och flödena i vår verksamhet. I princip allt vi gör i vårt dagliga arbete och framför allt de strategiska beslut som fattas för den långsiktiga planeringen är hållbarhets- och kretsloppsfrågor. Vi tror att en positiv effekt av att förtydliga namnet kan bidra till att vårt långsiktiga arbete ännu mer kommer att präglas av ett kretsloppstänk.