Nytt bidrag till privatpersoner för att energieffektivisera

Publicerad:

Från och med 3 juli 2023 kan  du som är småhusägare ansöka om bidrag för energieffektivisering om du har ett el- eller gasuppvärmt småhus. Bidragets syfte är att genom energieffektivisering minska sårbarheten för höga energipriser och bidra till ökad försörjningstrygghet för småhusägare.

Du kommer att kunna ansöka om bidraget via Boverkets e-tjänst, från och med den 3 juli. Bidrag ges för materialkostnader i samband med åtgärder för energieffektivisering i småhus med permanentboende, där värmebehovet huvudsakligen försörjs med el eller med gas. Stödet kan ges retroaktivt för material som beställts tidigast den 8 november 2022.

Bidraget gäller för materialkostnader för konvertering (omvandling) från el och gas eller åtgärder som förbättrar det så kallade klimatskalet. Klimatskal, även kallat klimatskärm, omfattar de delar av byggnaden som gränsar mot den yttre omgivningen, det vill säga ytterväggar, tak, golv/grund, fönster och dörrar.

Bidrag får ges med högst 50 procent av de bidragsberättigade kostnaderna, sammantaget dock högst 60 000 kronor per småhus, fördelat på högst 30 000 kronor för en konvertering och högst 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder. Bidrag under 10 000 kronor betalas inte ut.

Trelleborgs kommuns energi- och klimatrådgivning

Läs mer och få råd och tips om energieffektivisering eller kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare

Energi- och klimatrådgivning (trelleborg.se)

Läs mer om stödet och bidragsberättigade åtgärder

Bidrag för energieffektivisering i småhus (Boverket)

Boverkets sida uppdateras löpande och en e-tjänst för ansökan kommer inom kort att finnas på plats.

Kategorier