Nya utbildningar ska säkra kompetensförsörjning i livsmedelsbranschen

Publicerad:

Från jord till bord är ett nytt helhetskoncept på vuxenutbildningen i Trelleborg, där man förutom de två kockutbildningarna, nu även kan läsa till djurskötare och styckare. Fyra yrkesutbildningar som tillsammans kan förse branschen med kompetens i hela livsmedelskedjan.

– Det finns ett uttalat behov av arbetskraft i de branscher utbildningarna riktar sig mot, inte bara i dagsläget utan i en period av fem år framöver enligt arbetsförmedlingens prognoser, säger Camilla Kronholm, rektor på vuxenutbildningen i Trelleborg.

Sedan tidigare har yrkesvux på vuxenutbildningen i Trelleborg två utbildningar inom livsmedel, kock med inriktning restaurang samt kock med inriktning mot storkök. Nu kompletteras dessa med två utbildningar med inriktning mot grisnäringen, styckare och djurskötare, då man i dialogen med näringslivet ser ett stort anställningsbehov nu och framåt. Utbildningarna är utformade i samarbete med Hörby kommun.

– Vårt samarbete med Hörby kommun och nära samverkan med näringslivet gör att vi nu kan utbilda ännu fler av de som ger oss mat på bordet. Det känns allt viktigare att vi lokalt, regionalt och nationellt satsar på yrken och utbildningar som säkerställer ett hållbart och långsiktigt tänkande när det kommer till matförsörjning, säger Camilla Kronholm.

Utbildningarna i Från jord till bord är en del av vuxenutbildningens lärlingsutbildningar där teori och praktik möts på ett konkret och direkt sätt för att skapa ett snabbspår ut i yrkeslivet. Upplägget med arbetsplatsförlagd utbildning fyra dagar och en dag är teori är uppskattat av både arbetsgivare och studerande som får möjlighet att lära känna varandra under utbildningstiden.

Alla utbildningar i konceptet Från jord till bord har kursstart i augusti och går att söka fram till och med den 13 juni.

Vuxenutbildningen Trelleborg – Från jord till bord