Ny kökschef vill utveckla synen på skolmat

Publicerad:

Hel- och halvfabrikat ska bytas ut mot mat lagad från grunden. Andelen ekologiska råvaror ska öka. Och måltidspedagogik ska vara ett naturligt inslag i barn och elevers vardag – i både matsalen och klassrummet. Det är visionen för Mikael Andersson, ny kökschef i rektorsområde Skegrie.

Krögaren Mikael Andersson hade aldrig haft någon plan på att jobba i ett offentligt kök när han för 12 år sedan blev headhuntad till nyöppnade Stora Hammars skola i Vellinge kommun. Det var skolans rektor, Stina Salmonsson, som gav honom ett erbjudande han inte kunde säga nej till.

Mikael Andersson i köket på Skegrie skola.

Fotograf: Fanny Nyberg

Nu är Stina Salmonsson verksamhetschef i Trelleborgs kommun, med tydliga och högt ställda mål för mat och måltider för framtidens trelleborgare. Kommunens skolor och förskolor ska erbjuda näringsriktiga måltider, lagade med naturliga råvaror, från grunden och nära matgästerna. De senaste åren har andelen kockar i köken ökat till nuvarande 70 procent.

Stina Salmonsson är därför glad över att hennes och Mikael Anderssons vägar åter korsas, då han nyligen tillträdde tjänsten som kökschef i Skegrie rektorsområde.

– Vi ska servera mat som bidrar till hållbar utveckling, i måltidsmiljöer som upplevs som trivsamma. Micke är en oerhört stor tillgång i det arbetet, och en av nio kökschefer som leder denna utveckling. Mickes driv, engagemang, erfarenheter och kunskaper blir ett härligt tillskott och jag ser framemot att skolmåltiderna fortsätter utvecklas i alla våra rektorsområden, säger Stina Salmonsson.

Introducera nya smaker

Mikael Anderssons målsättning i det nya uppdraget är tydlig; genom smart planering vill han servera mer näringsrik mat och på så sätt minska matsvinnet.

– Jag vill börja laga mat från grunden till barnen, och få dem att våga prova nya smaker. Jag kommer inte jaga livet av köttet, men det kommer att bli mer vegetariskt och mer ekologiskt, säger han.

Just omställningen till mer ekologiskt har Mikael Andersson erfarenhet av från Stora Hammars skola, där man siktade på att servera 100 procent ekologiska råvaror.

– Vi lyckades i princip, under mina 10 år nådde vi till 96 procent. Specialkost och allergier gör att det inte går att genomföra fullt ut. Jag lärde mig mycket under de åren, och har gått på de flesta minor man kan tänka sig. Men det gör också att jag vet att även tuffa utmaningar är möjliga att lösa, säger Mikael Andersson.

Måltidspedagogik skapar stolthet

De senaste 1,5 åren har han jobbat som säljare av veganska och ekologiska produkter. När han gjorde comeback i skolans värld insåg att Mikael Andersson att han saknat barnen. Han lämnar gärna grytorna i köket till förmån för mötet med eleverna, i klassrummet och i matsalen.

Mötet med barn och elever kommer bland annat att ske genom att både förskolor och skolor växlar upp arbetet med måltidspedagogik.

– Det handlar om att uppleva maten på flera olika sätt. Det är fantastiskt att se förskolebarnens stolthet när de får hacka grönsaker med riktig kniv, eller baka sin egen bulle!