Museet visar upp en kulturhistorisk skatt

Publicerad:

Blåst, pressat, slipat, etsat och målat – Trelleborgs glasbruk hade en omfångsrik produktion från bruksglas till finaste kristallglas och praktpjäser. Tack vare en omfattande donation kan Trelleborgs museer nu bjuda in till en ny utställning av de älskade Trelleborgsglasen.

Hösten 2022 fick Trelleborgs museer en storslagen donation från en privatperson, i form av en omfattande samling Trelleborgsglas. Sedan dess har förberedelserna för en utställning pågått och i helgen är det äntligen dags!

Dricksglas, kanna, vas och karaff som producerats på Trelleborgs glasbruk.

Fotograf: Ylwa Moritz

– Vi är så glada att vi fått denna samling, som samlats in under många år. Därför firar vi med att ställa ut nästan alla dessa fantastiska Trelleborgsglasen, och en del av de glas som redan fanns i våra samlingar, säger Åsa Bill, 1:e antikvarie.

Startades av Johan Kock

Glasbruket var det sista i raden av de företag som Trelleborgs store industrifader Johan Kock startade. Det producerades bland annat termosar, enklare hushållsglas som konservglas, eleganta glasserviser och remmarna som blev en av deras storsäljare. Då det inte fanns några glasbrukstraditioner i staden, fick erfaren arbetskraft importeras från bland annat Småland. 

Arvet från Trelleborgs glasindustri består av en mångfald av olika typer av glas, färger, former och tekniker – en imponerande produktion som spänner över fyra decennier.

Glasslipare Wenzel Eisner slipar glas år 1957.

Fotograf: Digitalt museum / Trelleborgs museum

Åsa Bill menar att donationen till museet bidragit till att museets samlingar nu kan ge en representativ bild av glasbruket som fanns i Trelleborg från 1919 till 1957. 

Fler lokala utställningar i år

– Det är en stor kulturgärning för bevarandet av Trelleborgs 1900-tals industrihistoria, säger Åsa Bill. 

Glasutställningen är en av totalt tre nyproducerade lokala utställningar som kommer att visas på museet under 2024. De andra två; Vår beredskap är god och Fånga den Sverigefinska själen har vernissage i maj respektive november. 

Trelleborgs glasbruk - en kulturhistorisk skatt

Vernissage 17 februari, klockan 12.30-16

Utställningen Trelleborgs glasbruk, en kulturhistorisk skatt, invigs klockan 12.30 av Maria Tsakiris, ny förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Trelleborg. 

Åsa Bill, 1:e antikvarie, visar och berättar om donationen, glasen och glasbruket. 

Utställningen visas under perioden 17 februari- 26 maj

Vid tre tillfällen arrangeras visning av utställningen, med Åsa Bill, 1:e antikvarie: 

  • 21 mars klockan 13.00 
  • 6 april klockan 13.00 
  • 24 april klockan 13.00 

De så kallade remmarna blev en storsäljare.

Fotograf: Ylwa Moritz