Museer och kulturverksamheter öppnas upp igen

Publicerad:

Från och med den 5 juni öppnar Trelleborgs museum åter för fysiska besök. Nya utställningar är på gång – men samtidigt vidtas flera försiktighetsåtgärder för att säkra att återöppningen kan ske på ett smittsäkert sätt.

Du hittar museet vid Stortorget mitt i Trelleborg.

Fotograf: Ylwa Moritz

Kommunens museiverksamhet har hållit stängt för fysiska besök sedan november 2020, men nyligen kom beskedet att Trelleborgs museum kan öppna igen från med den 5 juni. Beslutet fattades av kommunledningsgruppen utifrån nationella och regionala rekommendationer.

Eftersom det pågår ett arbete med en ny utställning på Trelleborgen, med vernissage under 2022, kommer Vikingamuseet att öppna först den 28 juni. Axel Ebbes konsthall slår upp sina portar den 30 juni.

– Det har varit otroligt ödsligt utan våra besökare. Vi har förstås haft tid att fokusera på sådant som annars inte brukar hinnas med, men vi har känt oss väldigt ensamma bakom alla stängda dörrar. Museer är ju till för att vara öppna och välkomnande, säger Ola Lundin, museichef.

Trelleborgen har laddat upp med ett fantastiskt sommarprogram fullt av evenemang, på Trelleborgs Museum kommer man att erbjuda guidade turer genom utställningarna hela sommaren.

– Axel Ebbes konsthall håller öppet för sista sommaren innan den stora ombyggnationen. Särskilt roligt är det förstås att på nytt kunna välkomna besökare till vår storsatsning på Jan Troell som knappt hann öppna innan museet behövde stängas, säger Ola Lundin, museichef.

Just nu arrangerar museet dessutom en fototävling med Troell-tema.

Jan Troell är en av vår tids främsta filmskapare. På Trelleborgs museum visas en utställning om honom.

Fotograf: Ole Kragh Jacobsen

Digitalt utbud växlades upp

Under den stängda perioden med besöksförbud har personalen hittat nya sätt att arbeta. Bakom kulisserna på museet har flera välbehövda renoveringsprojekt genomförts och en hel del nytt innehåll kommer finnas för besökarna att upptäcka under sommaren. Museet har även arbetat hårt för att nå sina målgrupper digitalt och på stan. Stora delar av kulturgarantin har omarbetats för att kunna genomföras digitalt, utställningen #stickaktivism har smyckat Valengallerian och i museets närområde har trelleborgarna bjudits på tips- och konstrundor.

– Vi ställde även om och gjorde en digital version av den planerade utställningen Korg! som fortfarande finns tillgänglig på nätet, berättar Åsa Bill, 1:a antikvarie.

Men nu ser Ola Lundin och personalen fram emot att kunna välkomna besökare i lokalerna. Flera nya utställningar är på gång och först ut är den färgsprakande mekARTiskt av Kalmar-konstnären Matz Nordell.

Biblioteket hoppas på hösten

Även biblioteket har fått klartecken att öppna igen efter flera månader med stängda lokaler. För att skapa en trygg miljö på Trelleborgs bibliotek har man delvis öppnat lokalerna igen samt inför begränsning av antalet besökare. Samtidigt fortsätter verksamheten med take-away och utkörning av material.

Bibliotekspersonalen har de senaste månaderna jobbat mycket med det digitala biblioteket för att göra det möjligt att läsa, lyssna och se film via digitala kanaler. Man startade även en podd när saknaden att boktipsa blev för stor. Nu smids planer för framtiden. Förhoppningen är att kunna arrangera föreläsningar och andra evenemang som vanligt i höst.

Dessutom beslutade kommunledningsgruppen nyligen att bokbussen åter ska börja köra ut till de olika byarna i kommunen.

Kategorier