Modevisning blev en succé på Hälsohuset

Publicerad:

Personalen bjöd hyresgäster och besökare på en tidsresa genom 1900-talet i form av en modevisning. Mycket talar för att det var starten på en ny tradition.

Här kom 1960-talet med Robban och Cona, som dansade loss till Roy Orbisons Oh, Pretty Woman.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Ros-Marie Hersley, enhetschef på Hälsohuset, lotsade publiken genom tidstypiska händelser. Det var världskrig och spanska sjukan, blomstrande ekonomi och allmän sjukförsäkring, utsvängda jeans och ABBA-seger i Europa.

Från 1920- till 1990-talet

Förutom till 1974-vinnaren Waterloo tog personalen plats på catwalken till tonerna av bland andra Zarah Leander, Glen Miller, Roy Orbison och Charlotte Perelli. Som om inte det vore nog dök Marie och Marie upp och dammade av Siw Malmqvists klassiker Mamma är lik sin mamma i ett bejublat extranummer som avslutades med konfettiregn.

– Så här roligt har jag inte haft på länge! Tänk så mycket man fick återuppleva med det här, hördes i publiken efteråt.

Gerd och Egzona visade upp kläder från 1940-talet till tonerna av Glenn Millers In the Mood.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Ska bli tradition

Ros-Marie Hersley själv var nöjd.

– Det här är den bästa personalen som finns. Att göra en sådan här sak blir en riktig ljusglimt, inte bara för de boende utan även för personalen. Det byggs en gemenskap. Nu gör vi det här till en tradition!

Det var Ros-Marie som fick tanken att arrangera en modevisning på Hälsohuset. När hon tidigare arbetade i en dansk kommun arrangerade hon en modeshow, vilket gav mersmak. Hon presenterade idén för aktivitetsledaren och undersköterskan Linda Stedt som nappade.

– Vi kör, sa jag direkt. Vi försöker hela tiden erbjuda olika typer av aktiviteter och det blir extra uppskattat när vi bjuder på oss själva, sa Linda som själv var uppe på golvet under flera årtionden.

Aktivitetsledaren Linda Stedt (mitten) hade fullt upp under modevisningen, här i 1950-talsklänning tillsammans med kollegorna Lise-Lotte och Christina. Publiken klappade i takt till Rock around the clock med Bill Haley & his Comets.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Gun gillade 1920-talet bäst

En av hyresgästerna som satt och njöt av modevisningen var Gun Larsson.

– Det är kul att de hittar på sådana här saker, det betyder mycket att de bjuder på sig själva också. Här är många kläder som man känner igen. Jag gillade 1920-talet och de korta kjolarna bäst, sa Gun innan det bjöds på kaffe och jordgubbstårta.

Gun Larsson njöt av modevisningen. ”Här är många kläder som man känner igen. Jag gillade 1920-talet och de korta kjolarna bäst” sa Gun.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Stämningen var på topp. Publiken klappade i takt med musiken. De flesta hade tagit plats på innergården men det fanns fler lösningar. Någon satt uppe på sin balkong, någon kikade ut genom ett fönster. Till och med personal som var ledig hade kommit för att dela upplevelsen.

Hyresgäster lånade ut skor

Bakom succén låg ett lagarbete. Totalt var det 15 medarbetare som visade upp kläder. Linda Stedt berättade att kollegor med tidigare erfarenheter som frisör och makeup-artist gjort värdefulla insatser och – ja, även hyresgästerna var med på ett hörn.

– De har pratat om det här inför i dag och och gett tips på vilka kläder man hade förr i tiden. Några av skorna som användes hade vi till och med fått låna av hyresgästerna!