Minnesmonument för veteraner invigt

Publicerad:

I Trelleborg finns numera ett minnesmonument för svenska veteraner. Monumentet är placerat i Östervångsparken, vid ingången från Östervångsvägen.

Minnesmonumentet är placerat i Östervångsparken.

Fotograf: Fanny Nyberg

Minnesstenen, som bär texten I fredens tjänst, är ett sätt att hedra personer som har deltagit eller deltar i internationella operationer, militära eller civila/humanitära.

Tanken är att minnesstenen ska vara en plats dit kan veteraner, vänner, anhöriga och andra kan komma för att minnas och hedra veteranernas insatser för fred och frihet.

Invigdes på veterandagen

Monumentet invigdes på veterandagen den 29 maj när Trelleborgs kommun för första gången uppmärksammade svenska veteraner från Trelleborg i en ceremoni. Bland andra var representanter från Sveriges veteranförbund inbjudna för att medverka vid ceremonin.

I samband med invigningsceremonin av den nya minnesstenen genomfördes en kransnedläggning.

Fotograf: Annika Eriksdotter

Från kommunen höll både kommundirektör Fredrik Geijer och kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist tal. I samband med ceremonin fick fem Cypernveteraner ta emot varsin jetong.

Allmän flaggdag

Veterandagen har sedan 2011 status som statsceremoniell dag i Sverige och är sedan 2018 allmän flaggdag.

Idén om att skapa ett minnesmonument i Trelleborg väcktes under fjoråret, dels genom två medborgarförslag och dels genom ett initiativärende av politiker i Trelleborgs kommun.

– Jag är mycket stolt över att vi i Trelleborg nu har vår egen minnessten för att högtidlighålla och minnas veterandagen. Platsen som valts ut är mycket fin, säger Ann Kajson Carlqvist.