Medskapande i fokus under invigningen av Jätteväggen

Publicerad:

En världsunik muralmålning – 80 meter lång, 6 meter hög – har blivit Trelleborgs nya underverk! Tillsammans har hundratals trelleborgare visionerat och skapat framtidens offentliga vardagsrum, där dåtid, nutid och framtid vävts samman.

Jätteväggen finns att beskåda vid den gamla DUX-tomten där Västra Sjöstaden så småningom ska växa fram.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Under projektets gång har fokus varit gemenskap, kreativitet och medskapande. Konstnärerna från föreningen Streetcorner har varit vägledare och delat med sig av sin konstnärliga skicklighet och pedagogiska talanger.

Under två veckor hart allmänheten varit med och målat Jätteväggen.

Trelleborgs kommun har initierat och samordnat projektet tillsammans med ett flertal aktörer.

Motivet till muralmålningen har vuxit fram tack vare alla fantastiska bidrag från trelleborgare som visat kärlek och engagemang. Med bilder, samtal och workshops har olika generationer mötts i målningen av Jätteväggen. Med stöd från lokala föreningar, före detta DUX-medarbetare och olika företag har projektet växt och gjorts möjligt.

– World’s Greatest Collective Mural är världens bästa kollektiva muralmålning, säger Anna Pauli, kulturprojektet KRETS, som varit delprojektledare för målandet.

– Projektet är helt unikt på grund av storleken och medskapandet i projektet. Vi är överväldigade över engagemanget och den unika samverkan mellan så många i staden, fortsätter Anna Pauli.

Under invigningen på onsdagseftermiddagen kunde deltagare och besökare bland annat få uppleva musik, tal, dans och ta del av Jätteväggens arbetsprocess och det färdiga motivet.

Anna Pauli från kulturprojektet KRETS, har varit delprojektledare i skapandet av Jätteväggen.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Blickar framåt med hjälp av platsens historia

Även Trelleborgs Museum deltar i medskapandet.

– Jätteväggen visar att det blir som allra bäst när vi arbetar tillsammans. Muralmålningar i offentliga rum bidrar till en bättre livsmiljö, inspirerar till kreativitet och möten – där människan och miljön ska vara utgångspunkten för hur staden utvecklas. Genom att ta tillvara på platsens historia och blicka framåt för nya behov får vi en hållbar utveckling och stark identitet där inkludering blir en självklarhet, säger Annika Börjesson på Trelleborgs Museum.

Bakgrund

När före detta Dux-fabriken på Strandridaregatan revs uppdagades Jätteväggen, som nu har blivit Framtidens Offentliga Vardagsrum. Här har kommunen nyligen gjort iordning ytor för ställplatser för husbilar i väntan på framtida stadsutveckling i form av den nya stadsdelen Västra Sjöstaden.

Eftersom det kommer att dröja innan ny bebyggelse är på plats vill kommunen tillsammans med Streetcorner ta chansen att skapa en mötesplats för alla – med utgångspunkt i väggmålningen.

Kategorier