Mat – årets tema under krisberedskapsveckan

Publicerad:

Krisberedskapsveckan pågår och årets tema är mat. I Trelleborgs kommun är beredskapen god inom skolverksamhet och vård och omsorg. I morgon och på lördag är du välkommen till kommunens foodtruck där det bjuds på både förtäring och samtal om livsmedel i kristider.

Mat är temat under årets krisberedskapsvecka. Stina Salmonsson med personal från måltidsenheten hälsar alla välkomna att besöka kommunens foodtruck: utanför Rådhuset onsdag 28 september klockan 11-13 och på Stortorget lördag 1 oktober klockan 11-13.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Är du nyfiken? Kom till Rådhustorget på onsdag 28 september klockan 11-13 eller Stortorget lördag 1 oktober klockan 11-13. Välkomna till skolornas mobila ”madabil”, säger måltidschefen Stina Salmonsson.

Viktig del i krisberedskap

Foodtrucken kom till användning under pandemin när det blev viktigt att minimera trängsel och ha möjlighet att vistas ute i större utsträckning.

– Nu används den till exempel för att förgylla friluftsdagar och servera måltider när kök renoveras. Men den fyller också en viktig funktion i vår krisberedskap, säger Stina Salmonsson.

Kommungemensam krismeny

I samband med årets krisberedskapsvecka, en nationell kampanj som leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), är fokus på just mat. När foodtrucken parkerar utanför Rådhuset på onsdag och på Stortorget på lördag bjuds det på förtäring, exempel på en krismeny och möjlighet att prata om livsmedel i kristider.

-Varje privatperson måste kunna säkra måltider för familjen. Både Livsmedelsverket och MSB har bra tips, säger Stina Salmonsson och utvecklar hur kommunens beredskap ser ut:

– I kommunen har vi arbetat upp ett bra samarbete mellan skolor och med äldreomsorgen. Vi har lager på plats och en kommungemensam krismeny som vi utgår ifrån. Vår måltidspersonal lagar mat tillsammans med Försvarsmakten nu när de är här och övar. Vi har också haft träffar med lantbrukare i vårt närområde för att föra samtal om lokal livsmedelsproduktion som en viktig del vid en eventuell kris.

Lager för fyra veckor

Inom kommunens vård och omsorg berättar Charlotte Thelander, chef för måltidsenheten, att beredskapen är god.

– Vi har förråd med livsmedel för att klara fyra veckor för 400 personer. Det motsvarar alla hyresgäster på våra boenden med god marginal. Utöver det har vi 25-litersdunkar med fryst vatten som vi kan ta fram och tina vid behov, säger Charlotte Thelander.

Förrådet är fyllt med livsmedel som har lång hållbarhet och som är uppskattade bland hyresgästerna.

– Det mesta är också sådant som kan ätas direkt och som vi alltså kan använda om vi hamnar i ett läge där vi står utan både el och vatten.

Kategorier