Marinens nya ytstridsfartyg får namnet HMS Trelleborg

Publicerad:

Ett av den svenska marinens fyra nya ytstridsfartyg kommer efter Hans Majestät Konungens gillande bära namnet HMS Trelleborg.

Skissen visar marinens nya ytstridsfartyg, däribland HMS Trelleborg, att jämföra med den mindre redan befintliga Visbykorvetten till höger i bild.

Fotograf: Försvarsmakten/Saab

De fyra nytillskotten till den svenska flottan befinner sig ännu i konstruktionsfas och beräknas klara för leverans kring år 2030, men redan nu har de fått sina namn. Förutom Trelleborg uppkallas ytstridsfartygen efter Luleå, Norrköping och Halmstad.

Fastställt av kung Carl XVI Gustaf

HMS Trelleborg är en korvett i den så kallade Luleåklassen och kommer att bli större än marinens befintliga korvetter. Fartyget utrustas för att verka i alla konfliktnivåer och kunna bekämpa mål på, över och under vattenytan. HMS Trelleborg kommer när det är levererat att vara anpassat för internationella kontexter med svenska partnerländer.

De fyra nya ytstridsfartygen har namngetts efter svenska kuststäder som har eller har haft stor betydelse för marinen. Namnen är valda av marinchefen Ewa Skoog Haslum och har fastställts efter gillande av kung Carl XVI Gustaf – ett måste för att namnen ska bli officiella.

Lyfter Trelleborgs betydelse för sjöfarten

I ett pressmeddelande noterar Försvarsmakten att Trelleborg alltid varit en viktig plats för sjöfart, från forna tiders strömmingsfiske och handelskoggar till dagens stora färjor och Ro-ro-fartyg. Trelleborgs strategiska läge med anor från vikingatid nämns, liksom att kommunen idag hyser en omfattande fartygstrafik till omgivande länder och städer vid Östersjön och övriga Europa.

HMS Trelleborg kommer bli det första fartyget att bära det namnet i den svenska marinen.

Läs mer på Försvarsmaktens webbplats

Det ska marinens nya fartyg heta