Många val på fullmäktigemötet på måndag

Publicerad:

När kommunfullmäktige sammanträder på måndag är det många personval som ska göras. Förutom att utse ny ordförande för kommunstyrelsen kommer också årsval av ledamöter till samtliga kommunala bolag att genomföras.

Efter att Mikael Rubin lämnat alla sina politiska uppdrag är det nu upp till kommunfullmäktige att fatta beslut om vem som ska ersätta honom på de olika posterna. Bland annat föreslås Ann Kajson Carlqvist att bli ny ordförande för kommunstyrelsen, och därmed också nytt kommunalråd för Trelleborgs kommun.

Förslag om frågestund

Fullmäktige ska också ta ställning till ett initiativärende om att införa en frågestund i anslutning till kommunfullmäktiges möten. Om förslaget går igenom kommer allmänheten framöver att ges möjlighet att ställa frågor om den kommunala verksamheten till politikerna.

Val till kommunala bolag

Eftersom det är nytt år ska det även utses ledamöter, ordförande, vice ordförande och lekmannarevisorer till de kommunala bolagen. Det gäller Visit Trelleborg, TrelleborgsHem, Trelleborg Hamn, Trelleborgs Energi, Trelleborgs Elnät, Östersjöterminalen och Fastighets AB Kaplanen.

Utveckling av stad och landsbygd

På dagordningen finns också en rad ärenden om detaljplaner, markanvisningsavtal, exploateringsavtal och försäljning av mark. Samtliga handlar om att på olika sätt utveckla Trelleborgs stad med bebyggelse i nya områden eller i form av förtätning.

Bland annat föreslås ledamöterna att anta en detaljplan för en del av Övre-området som kommer göra det möjligt att bygga 250 bostäder och centrumverksamheter.

Dagordning och handlingar finns i mötesportalen Meetings.

Du kan följa mötet via livesänd webb-tv.