Måltidens dag firades med finduk och trerätters

Publicerad:

God mat och trevlig måltidsmiljö – det är två av nyckelfaktorerna när hyresgästerna inom kommunens vård och omsorg sätter sig till bords. I samband med Måltidens dag blev det extra festligt när en trerätters-meny serverades på finduken.

Hyresgästen Maj blev serverad av undersköterskan Annika när Bäckahästen firade Offentliga måltidens dag.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Offentliga måltidens dag infaller tredje torsdagen i oktober varje år. Det är ett sätt att lyfta fram måltiden i offentlig sektor som en lustfylld upplevelse och höja den dagliga måltidens status. I Trelleborgs kommun uppmärksammades dagen traditionsenligt.

Fira allt som går att fira

–  Vi sätter guldkant på så många dagar som möjligt. Allt som går att fira ska firas, säger Kerstin Rundgren-Åström, enhetschef på Bäckahästen.

På plan 3 bor åtta av Bäckahästens 23 hyresgäster. En stund innan festmåltiden skulle avnjutas var de samlade i det gemensamma utrymmet och pratade om menyn som väntade. Bordet var redan fint dukat och dekorerat.

– Det känns lite speciellt. Vi får mycket god mat här, det kommer säkert vara gott i dag också. Det ser i alla fall jätteflott ut, säger Maj och nickar mot det dukade bordet i andra ändan av rummet.

Det skålar vi för! Gun är nöjd med maten som serveras inom kommunens vård och omsorg. Potatiskakan till förrätt tyckte hon var väldigt god.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Personalen presenterade den festliga trerätters-menyn för hyresgästerna.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Nöjda matgäster

Undersköterskan Annika serverade förrätten, en potatiskaka toppad med höstens svamp och garnerad med persilja.

– Mmm, den var riktigt god. Det får vi skåla för, tyckte Gun och höjde sitt glas med mjölk.

Därefter väntade huvudrätten: kycklingbröstfilé med potatis- och rotfruktsgratäng och ananas- och ädelostsås. Maj tittade på fatet med kycklingbröstfiléerna.

– Ska jag orka en hel sådan? Ja, vi chansar!

Maten slank ner och avslutningsvis blev det kockens blåbärskräm med vispad grädde till dessert.

Många faktorer spelar in

Enhetschefen Kerstin berättar mer om arbetet och att det inte bara handlar om det som ligger på tallriken.

– Vi jobbar med många olika faktorer. Det kan vara ljud, ljus, lukt, miljön i det stora hela, att personalen ska sitta med under måltiden. Måltiden ska vara en lugn stund på dagen. Måltider binder oss samman och skapar en gemenskap som är viktig.

Sveriges bästa matupplevelse

För tre år sedan satte socialnämnden som mål att Trelleborg ska ha Sveriges bästa matupplevelse inom vård och omsorg. Sedan dess arbetar verksamheten ständigt med att utveckla både maten och måltidsmiljön. Det finns bland annat ett digitalt system för att hyresgästerna ska kunna lämna synpunkter i direkt anslutning till måltiden. Systemet ber dig att ge en tumme upp eller tumme ner.

– Det blir oftast tummen upp, säger Maj.

Måltidens dag blev definitivt en tumme upp på Bäckahästen.

Allt som går att fira ska firas. Det tycker Kerstin som är enhetschef på Bäckahästen. ”Vi sätter guldkant på så många dagar som möjligt.”

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Till huvudrätt serverades kycklingbröstfilé med ananas- och ädelostsås med potatis- och rotfruktsgratäng.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Kategorier