Madabilen – en foodtruck för skolmåltider

Publicerad:

I höst är all skolpersonal och alla elever på plats igen i skolorna i Trelleborgs kommun, samtidigt som myndigheterna fortsatt uppmanar till social distansering. För att inte smittspridningen av covid-19 ska öka på skolorna trots att fler nu ses fysiskt, har skolorna vidtagit en rad olika åtgärder, inte minst när det gäller skolluncherna. Den senaste lösningen är en foodtruck som ska servera skolmåltider till elever utomhus.

Idag var det premiär för Madabilen. Rektorerna Anna Malmquist och Madelene Carlström var bland de första att få pröva en lunch som kocken Christian Karmestam och kökschefen Torbjörn Larsson tillagat i foodtrucken.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Under året som gått har skolkökspersonalen tillsammans med rektorerna arbetat hårt för att skapa utglesning i skolmatsalarna genom att exempelvis ändra på lunchtider, erbjuda ”grab and go” och äta i klassrummen. Med vår nya foodtruck ges nu ytterligare möjligheter till utglesning genom att kunna förstärka serveringsställena på skolor där trängsel lätt uppstår i köer. Jag ser också foodtrucken som ett sätt att utveckla skolmåltider utomhus, säger måltidschef Stina Salmonsson.

Stina Salmonsson ser dock fler användningsområden för foodtrucken än bara skolluncherna.

– Foodtrucken, som även går under namnet Madabilen, kan också användas för att erbjuda varm utflyktsmat, till exempel när vi har idrottsdagar utanför skolområdet. Men den kan också användas vid sommarfritids, lovskolor eller om ett skolkök inte har full kapacitet på grund av renovering.

Flera menyer att välja på

Foodtrucken ska kunna erbjuda flera olika menyer, som alla lagas från grunden så långt det är möjligt.

– Barnen och eleverna kommer bland annat att kunna välja mellan olika sorters wraps, wokrätter och korvmenyer. Måltidsavdelningens kockar har tagit fram menyerna och kommer att laga maten precis som de vanliga skolmåltiderna, berättar Stina Salmonsson.

Stina Salmonsson tycker att foodtrucken är ett koncept som ligger i tiden:

– Trelleborg ska vara en skolkommun att räkna med och jag tycker att detta koncept passar in så väl i det tänket.