Lyckad satsning på ungdomsbiljett i Trelleborgs kommun

Publicerad:

Sedan augusti 2021 erbjuder Trelleborgs kommun, som första skånska kommun, sina ungdomar fritt resande med Skånetrafikens ungdomsbiljett. Satsningen har medfört ett ökat resande med kollektivtrafiken. Ungdomarna nyttjar i hög grad sin ungdomsbiljett i sitt resande.

Alla stadsbussar i Trelleborg är eldrivna.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Ungdomsbiljetten infördes efter beslut i Kommunstyrelsen i somras. Biljetten innebär fritt resande med Skånetrafiken dygnet runt i hela Skåne mellan 1 augusti 2021 och 31 juli 2022 och erbjuds ungdomar som är folkbokförda i Trelleborgs kommun och födda 2003-2008.

Ökat antal resande med kollektivtrafiken

Ungdomsbiljetten används flitigt för att åka kollektivt till och från skolan och fritidsaktiviteter. Antalet resor har ökat under hösten och förväntas fortsätta på samma sätt framöver.

– Satsningen på ungdomsbiljetten har slagit väl ut, säger Fredrik Schlyter, ordförande i Tekniska servicenämnden. Det gläder oss att Trelleborgs ungdomar verkar gilla kortet och använder det. Det syns i utnyttjandegraden.

Tydlig statistik

Att nyttjandegraden för ungdomsbiljetten ökar visas tydligt i statistiken. Antalet resor ökade från drygt 42 000 i augusti till drygt 71 000 december 2021. Nyttjandegraden har under samma period stigit från 69 procent till 82 procent.